Loomaarst


Küsimus: Kas tõesti võib koer ära surra, kuna tal on ussid - oksendas 10 cm pikkuse ussi?29.09.2014

Tere!
Mul on 4-kuune Toy terjer ja ta oksendas mulle paar päeva tagasi ussi välja (u 10 cm pikk valge läbipaistev seest punakas). Enne seda ei olnud õrna aimugi, et võivad olla, sööb ilusti, mängib, teeb oma toimetusi nii nagu iga päev. Minu süü, et ei andnud varem kui pisem oli, ussirohtu. Nüüd ma muidugi annan, ostsin samal päeval rohtu, mida tuleb anda 3 päeva 0,5 ml kg kohta. Rohu nimi Flubenol vet. Aga kõik ütlevad, et koer sureb ära. Tegin sellest ussist pildi ja seda näidati loomaarstile ja tema ütles ka nii, aga andke rohtu ja ainuke hea asi, et ta teil nii aktiivne, et siis kui muutub, siis veterinaari juurde, et tema ei saa enne midagi teha kui ta haigeks jääb (palavik, kõhulahtisus jms). Kas tõesti on asi nii hull? Võin vajadusel ka ussist pildi saata.

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere,
Selliseid asju ikka juhtub. See, et kutsikas ussi välja oksendas näitab seda, et neid, mis reeglina sooles parasiteerivad, on nii palju, et osad ka makku tungivad ning seal ka okserefleksi esile kutsuvad.

Kui tegemist on kutsikasolkmega, peaks neist ussirohu korralikult kuurina manustades ka lahti saama. Kui aga koer muutub loiuks ja isutuks ning kõht lahti läheb, siis kohe arstile.

Kutsikad peaksid ussirohtu saama regulaarslt iga kuu vastavalt kehakaalule kuni pooleaastaseks saamiseni ja edaspidi korra kolme kuu tagant