Loomaarst


Küsimus: Kas peaksin kassiga uuesti arsti poole pöörduma, kuna kassil on üks rind paistes?01.10.2014

Tere!
Kassil on üks rind paistes. Olen ühe toreda 4-aastase sfinksi omanik. Kass on isane. Kuid kui kiisu paar kuud tagasi endale võtsin, läksin kohe loomakliinikusse kontrolli, et kas temaga on kõik ikka korras ja kiibid-asjad olemas.
Siis vaadati ka see nii-öelda "suurem" rind üle ning öeldi, et kui see ei paisu ja/või tõmbab tagasi siis pole vaja seda eemaldada.

Hetkel, ca 4 kuud hiljem, tundub, et see oleks nagu õrnalt suuremaks läinud. Esialgu arvasin lihtsalt, et võib-olla on asi selles, et ta "närib seda" (olen seda märganud), et kui kass hakkab uinuma ja nurrub, siis ta ikka otsib seda sama tissi, et "lutsutada" või "näksida" seda.
Ehk kuidas nüüd edasi tegeleda, kas tasuks ehk lasta see pigem eemaldada?

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere,
Enne, kui midagi eemaldama hakata, tundub mõistlik uurida millega on tegu. Kindlasti tuleks võtta suurenenud piimanäärmest tsütoloogiline proov (kas on siis tegu uudismoodustisega, hüperplaasiaga, põletikuga) ja otsustada juba selle järgi. Väga võimalik, et tegemist on hoopiski stressikäitumisega kus kass harjumuslikult mehhaaniliselt äritades kutsub esile piimanäärme suurenemise.