Loomaarst


Küsimus: Kas peaksin muretsema kuna kass oksendab tihti, söök tuleb kohe hetk peale söömist välja?03.10.2014

Kass oksendab tihti, kas peaksin muret tundma? Tegu ei ole siis karvapallidega vaid lihtsalt peale söömist oksendab välja. Krõbinaid sööb ilusti ja neid pole kunagi välja oksendanud, aga konservid tulevad väga tihti välja. Toidud on kvaliteetsed, Royal Canin ja Applaws. Mõni aasta tagasi oligi ta enamuses Royali konservide peal ja mitte midagi sellist ei juhtunud... Söök tuleb kohe hetk peale söömist välja, kas võib olla võimalik, et lihtsalt kugistab liiga ja sellest see tingitud?
Olemisest ja tegemistest tundub täiesti terve ja rõõmsameelne kiisu. Ma eriti ei sooviks teda arstile viia, sest ta on mul kodune kass ja igasugused vaktsiinid ma olen ära jätnud. Kui aga arstile peab minema, siis sellega kaasneb ka see süstaldega torkimine kindlasti. Palun nõuandeid, mida ma peaks jälgima või katsetama, et saada sellest probleemist mingitki aimu?

Terv

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere

Kuna Te olete otsustanud igasugust kontakti meditsiiniga ning arstiabi vältida (pidades seda süstaldega torkimiseks) , siis kõige lihtsam soovitus on jätta ära need toidud, mille kass välja oksendab ning toita sellega, mis sisse jääb.
Oksendamine on eeskätt organismi kaitsereaktsioon millegi sobimatu suhtes. Kui see sobimatu sisaldub toidus, on lahendus lihtsam. Tuleb lihtsalt katsetada, mida kass saab süüa ja mida mitte, ning jälgida seda teda toites. Kui oksendamine on tingitud millestki muust (neid variante on väga-väga palju) on vajalikud erinevad uuringud.