Loomaarst


Küsimus: Kas see võib olla vanusest, et 9-aastane koer jäi ootamatult nädalaga pimedaks?21.11.2014

Tere. Meie 9-aastane kaukaaslase-bernhardiini segu sõber, kes on olnud kogu aeg elurõõmus tegelane, jäi suht järsku pimedaks. Järsku selles mõttes, et nädalaga on kaotanud nägemise täielikult, silmadel oleks kui kae. Ka kuulmine on kehvemaks jäänud ja pea piirkonda puudutades võpatab nagu kardaks. Sööb ja joob ilusti. Kas see on tingitud vanusest või on midagi ohtlikumat? Oleme päris mures, korralik loomaarst on 20 km kaugusel aga pelgan, et ta ei pea autosõitu vastu ja kui 75 kg autos tammuma hakkab, on veits ohtlik. Ette tänades ... Jõgevamaalt.

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere

Koertel esineb kaed päris tihti. Eeskätt on see vanusest tingitud aga välistatud ei ole see ka muude tervisehädade tüsistusena.
See, et ta võpatab puudutuse peale , võib olla tingitud sellest, et kui ta ei näe ega ka kuule enam, siis ta lihtsalt ehmatab selle puudutuse peale.
Hea oleks ikkagi lasta arstil need silmad üle vaadata (ja ühtlasi ka koer ise muidugi ,et avastada muid tervisehädasid kui neid peaks olema). Võibolla saab teatavate ravimitega silmaprobleeme pisut leevendada ( oleneb mis tüüpi kae koeral on).