Loomaarst


Küsimus: Millal on õige aeg vähki põdev koer magama panna, et ta ei peaks piinlema?26.11.2014

Tere! Kahjuks on meie koeral vähk ja seda ei anna ravida. Koer on päris kõhnaks jäänud, sööb kuidas kunagi ja õues samuti lodev. Teada saime septembris. Küsimus selline, millal oleks õige aeg ta magama panna, et pisikene ei peaks piinlema (juhul, kui ta piinleb)? Aitäh!

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere

See on väga tõsine, raske ning mitte mingil juhul hetkeemotsioonide ajel sündida tohtiv otsus.
Arst, kes sellise diagnoosi loomale paneb ( tuginedes erinevatele analüüsidele) seletab ka loomaomanikele pikalt ja arusaadavalt millise kasvajaga on tegemist, milliseid organeid on see tabandanud ning mis ja kui ruttu organismis selle tagajärjel juhtub. Samuti saab selgitada, mida loom tunneb ning milliseid märke tema välimuses, käitumises, toitumisharjumustes jälgida ning millele mingisugused muutused viitavad.
Kui haigus areneb juba nii kaugele, et Teie väike sõbrake piinleb, tunnete te selle oma südames ära. Peamised argumendid selle raske otsuse tegemiseks on : loom ei saa/ei taha enam süüa ning juua; loom ei saa enam ilma kõrvalise abita püsti ega liikuda mille tagajärjel tekivad lamatised ning "allapissimisest tugev nahapõletik.
Vähihaige looma elupäevad tuleb muuta nii mugavaks kui Teie võimuses on. Kui vaja siis viia ta süles õue pissile, sööta lusikaga , muretseda ja anda vajaminevad valuvaigistid ning veeta koos nii palju aega kui vähegi võimalik
Ja seda viimast otsust aitab Teil teha Teie pere loomaarst, keda te usaldate, kes ei lase Teil valesti otsustada ning aitab jagada seda suurt vastutuskoormat