Loomaarst


Küsimus: Kas on võimalik koera tagajäsemete halvatuse korral uriinipidamatus kuidagi kontrolli alla saada?27.11.2014

Tere
Koeral diagnoositi 4 aastat tagasi tagajäsemete halvatus (süvatundlikkus puudus jalapatjades ning disk paigast ära) ning sellega kaasnes ka uriinipidamatus. Koeral on praeguseks tagajäsemed juba tugevamad ja toetub mingil määral ka nende peale. Kuid uriinipidamatuse suhtes pole muutusi. Sest urineerib ja kakab ka oma magamisasemele. Sooviks teada, kas oleks võimalik kuidagi see kontrolli alla saada, kas on mingeid operatsioone, mis seda võiks parandada? Ning palju sellised operatsioonid maksta võiks? Samuti kas on mingit võimalust, et koer saaks jälle korralikult jalad alla. Koer on praeguseks peaaegu 9-aastane ja kokkerspanjeli-bolonka segu (väike koer).

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere

Sellega on nii ja naa. Kui lõikus oleks tehtud neli aastat tagasi kui õnnetus juhtus. oleks kordasaamise protsent olnud tõenäoliselt tunduvalt kõrgem kui praegu. Aga ära iial ütle iial, nagu öeldakse.
Kindlasti peaksite käima neuroloogi vastuvõtul ja tema oskab peale ülevaatust juba täpsemalt öelda mida saaks teha, mida oleks mõtet teha ja kui palju see maksma läheb. Neuroloogid võtavad vasti Tartus Maaülikoolis ning ka Tallinnas ( näiteks dr. Viitma Tiina Toometi kliinikus)
Selliste tagakeha halvatuste puhul diski prolapsi tagajärjel on tohutu tähtsusega lisaks medikamentoossele ja ka kirurgilisele ravile hilisem füsioteraapia ( koeraga võimlemine, masseerimine, tema ujutamine sest liikumatuse korral kõhetuvad lihased kiiresti ja kaotavad oma funktsionaalsuse ning ka liigesed muutuvad vähem painduvamaks