Loomaarst


Küsimus: Mida teha, kui kass ründab valimatult ja nii juba ca 5 aastat, varsti ei julge kojugi minna?28.11.2014

Tere aulik tohtriherr.
Küsimus on psühholoogia valdkonda kuuluv, kuid ehk oskate Teie oma erudeerituse juures siinkohal ometigi nõuga avitada. Nimelt jutt on 8-aastasest isasest kastreeritud kassist, kes tavatseb mind rünnata. Teeb seda minu arvates täiesti tühja koha pealt. Sageli ründab autul kombel selja tagantki. Näide: istun diivanil, loen raamatut, kass lesib maas põrandal. Tõusen, et külastada tualettruumi, kuhu suundungi - kass hiilib järgi ning uksel võtab hoogu, hüppab reitesse kinni hammaste ja küüntega ja hakkab rebima ja järama. Ei jää muud, kui ta lahti rebida, veri voolamas ja taanduda tualettruumi, uks lukku panna ja istuda seal redus. Kuniks kass rahuneb, mis ei juhtugi vahest, sest välja tulles, ründab ta uuesti. Võiksin neid stoorisid veel pikemalt kirja panna, aga usun, et üldise pildi andis see vast edasi? Ühesõnaga, loom ründab valimatult ja nii juba ca 5 aastat tegelikult. Uuritud teda on, tervis on tal suurepärane, miskit häda pole ja ilmselt peab siis ikkagi olema tegemist psühholoogilise probleemiga? Ausalt öeldes, mõistus on otsas ja koju ei julge varsti enam minnagi.

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere

Nagu päris õudusfilmis kohe. Kuna kass on 8 aastane ning ründab ta Teid viimased viis, siis äkki oskate meenutada, mis sellel ajal juhtuda võis, ( kolimine, pereliikme lahkumine, kastreerimine suhteliselt hilises eas) et kassi sellist käitumist kuidagi mõista.
Tegelikult oleks Teil vaja mõne loomaarsti/loomapsühholoogiga koos maha istuda ning vestelda ja arutada, küsida ja vastata, kinnitada või ümber lükata erinevaid võimatuna näivaid ja võimalikke versioone ja situatsioone.
Seniks aga võiks proovida spetsiifilisi kassidele rahustavalt mõjuvat feromooni sisaldavat preparaati ( näiteks Feliway) mida saab hästivarustatud loomakliinikust
Siin keskkonnas on olemas ka kassi käitumisspetsialisti rubriik kuhu saate oma küsimuse ka edasi postitada