Loomaarst


Küsimus: Kas kassil võib olla kasvaja või muu probleem, kui ta sööb piiramatult?04.12.2014

Kass on 7-aastane, tubane isakass. Kass tahab pidevalt süüa, ei tunne piiri. Kanafileed sööb iga päev ja krõbinaid. Kas võib olla kassil kasvaja?

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere

Ma ei kahtlustaks kohe kõige hullemat. Eriti kui veel uuringud, mis sellist diagnoosi kinnitaksid, on tegemata.
Põhjuseid, miks kass sööb palju, on samuti palju.
Kõigepealt tuleks aru saada, kas kass sööb kordades palju ( jälle see kass sööb!, aga tegelikult võtab ta ainult mõne krõbina, sest kassidele niimoodi just meeldibki, kui toit on kogu aeg ees) või sööb ta kokkuvõttes ka koguseliselt palju. Kuivtoidu puhul on päevas söödava toidu kogust suhteliselt lihtne hinnata, sest reeglina on toidupaki peal kassi kehakaalule vastav norm kirjas.
Teie kirjast ei selgu kahjuks, kas Teie kass pidevalt süües rasvub, kõhnub või pigem tema kehakaal ei muutu? Samuti kas ta on kastreeritud ja millist kuivtoitu Te konkreetselt talle ostate.
Tubased kastreeritud/steriliseeritud kassid kipuvad sageli sööma rohkem kui tarvis ja sellel on ka omad põhjused (suguhormoonid pärsivad niiöelda õgimiskihku läbi organismi hormonaalse tasakaalu, toit on kogu aeg saadaval, stressist, igavusest, iga külmkapi ukse liigutamise peale tuleb igaks juhuks kohale joosta ja sageli midagi ka antakse)
Kui kass sööb palju aga juurde ei võta siis võib olla näiteks kuivtoidu toiteväärtus suhteliselt madal (kui toidu kilohind on paar euri ning liha on letis kaks korda kallim, siis tasuks mõelda millest see toit võib tehtud olla, aga kass on oma toitumiselt "tõeline lihasööja" kes peab saama teatava koguse loomset valku ja ka spetsiaalseid aminohappeid, ilma milleta toitained korralikult ei omastu ja nii ta siis sööbki (toitu milles enamuse valgusisaldusest katab teraviljavalk)).
Kassid võivad palju süüa, kui neile on ammu ussirohi andmata. See, et kass on tubane, teda sooleparasiitide eest ei kaitse, nagu ikka veel arvatakse. Uuringud aga väidavad sootuks vastupidist. Inimesed toovad jalanõudega nii ussnugiliste munad kui ka viirused ja muud pahalased otse tuppa ning meie "uudistenäljas" tubased kiisud tormavad otsejoones neid nuuskima ning nakatuma. Soovitav on profülaktiline parasiiditõrje korra kvartalis ja minimaalselt kaks korda aastas
Paljudel toakassidel toimub karvavahetus aastaringselt ning nad neelavad suhteliselt palju lahtisi karvu lakkumise käigus alla. Seedekulglas moodustuvad nendest karvapallid, mis samuti pärsivad normaalset seedetegevust ning toitainete omastamist. Ka selle probleemi puhul on spetsiaalne suu kaudu manustatav lahendus olemas.
Käige oma kassipoisiga parem kliinikus ära, laske ta üle vaadata ja pidage oma loomaarstiga nõu tema toitude ja toitumisharjumiste osas ning kindlasti leiate lahenduse.