Loomaarst


Küsimus: Kas väikesele koerale või kassile on röntgen ohtlik?11.12.2014

Kas väikesele koerale 3 kg või kassile 4 kg on röntgen ohtlik ka (inimesele suures koguses ju pole hea, tekitab vähki)? Kui suurt kiirgust nii väikestel loomadel kasutatakse, on see ohtlik - kui näiteks tekitab tarvidus teha 4-5 röntgenit rindkerest järjest - või loomadel nii pole?

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere

Röntgenülesvõtete teostamise võimalus on üldjoontes hindamatu diagnostiline abivahend, mille tegemata jätmine võib olla sageli tervislikule seisundile ohtlikum kui nende tegemine.
Oluline on, et uuringu teostaks kliinik, millele on väljastatud kiirgustegevuse luba. Selle väljastamisele eelneb põhjalik kontrollimine ning ka kiirgusohutuse hinnang. Röntgenülesvõtte teostamiseks loomale on kindlad reeglid:
1. kindel kaugus röntgenitorust mida saab iga kord täpselt paika panna toru küljes oleva mõõdulindi abil;
2. Parameetrid, ehk vastavalt looma suurusele ja pildistatavate kudede läbimõõdule (pilte tuleb teha nii bernhardiinidest kui ka chihuahuadest) seadistab arst röntgeniaparaadil paika torupinge, voolutugevuse ning ekspositsiooniaja.
Üldiselt on veterinaarias kasutatavad röntgenaparaadid pigem mobiilsete elektrikiirgusseadmete tüüpi ning väikeste parameetrite korral on tegemist sisuliselt hajuskiirgusega (kui aparaat on läbinud regulaarselt kvaliteedikontrolli ja ohutushinnangu loomulikult).
Kui loomale teostatakse 4-5 röntgenülesvõtet korra elus või ka korra aastas näiteks, pole mingit põhjust muretsemiseks
Nii suures koguses röntgenkiirgust saada, et see vähki tekitaks ei ole elektrikiirgusseadmega lihtsalt võimalik. Üks ülesvõte ehk siis läbivalgustamine kestab ajaliselt umbes 0,4 sekundit. Kui keegi nuppu ei vajuta siis mingit kiirgust ka ei ole erinevalt näiteks radioaktiivsest ainest või ka avakosmosest.