Loomaarst


Küsimus: Mida veel peaks ette võtma, kui kõik uuringud ja ravi nagu tehtud, kuid koer köhib ikkagi?09.01.2015

Võtsime varjupaigast kutsika, oli alguses nohune, hiljem tuli ka köha. Arvasime, et tõmbab tati kurku ja siis lihtsalt köhib seda välja. Sai loomaarsti juurest ninarohu. Nohu kadus aga köha jäi - päeval eriti ei köhi, aga erutudes, mõnikord öösel (4-5 "köhatust"), hommikupoole ka ikka 3-4 köhahoogu. Arst määras antibiootikumikuuri. (10+7 päeva), aga tundub, et ka see pole aidanud. Vaktsiinid kõik saanud. Tehti veretest, kraaditi kuulati südant ja kopsu. Kõik justkui korras. Nüüd sai koer ussirohutabletid, kuid tundub, et ka need ei aita. Tableti andmisest 2 päeva möödas, koera köhahood endised. Muidu reibas, jalutab meelsasti ka pikemaid ringe, sööb, loid ei ole.
Kas peaksime küsima mingeid lisauuringuid, või piisab südamepuudulikkuse avastamiseks tõesti vaid südame kuulamisest? Oleme kutsika pärast väga mures, mida veel võiks uurida?

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere

Kindlasti võiks veel teha röntgenpildid kopsudest ning ka kõri-kaelapiirkonnast ( hingetoru ahenemine)
Mille kohta see veretest tehti?
Kas Teie arst kliinilise vere tegi? See näitaks, kas protsess on põletikuline või mitte, kas on kahtlust parasiitidele .
Kas neelupiirkonda on koeral täpsemalt uuritud?
Südamepuudulikkust saab kindlasti südame kuulamise järgi kahtlustada, kuid täpsema diagnoosi saamiseks oleks mõistlik ta erialaarsti juurde edasi suunata