Loomaarst


Küsimus: Misa võib meriseal viga olla, et on uimane ja loid?30.01.2015

Tere! Kirjutasin teile ka eelnevalt, et meriseal tuleb verd pepust. See oli ainult üks päev ja enam ei tule, arvan nüüd, et äkki mingi saepuru tükk oli katki teinud vms.
Kuid nüüd mul hoopis teine mure. Merisiga on väga uimane. Varem, kui ta välja võtsin, siis jooksis ringi ja oli aktiivne, kuid enam mitte. Võtan välja, siis istub ühe koha peal või tahab pugeda sooja kusagile. Siis ainult tukub ja silmad kogu aeg pool-kinni või kinni. Samuti ei ole juba mitu päeva söönud, silmad on natuke rähmas. Täna ostsin loomapoest mingisuguseid vitamiine mida veega lahjendada. Loomaarst arvas, et äkki hambad liiga pikad, aga ma ei saa ise aru. Kui puurist välja võtan, siis olen tundnud, et seal lõua alt ka märg. Mida saaks teha, et loomal hakkaks parem? Olen üritanud anda lehtsalatit, mis talle muidu väga maitseb, kuid nüüd sööb väga aeglaselt või üldse ei söö. Suur tänu Teile!

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere

Kui merisiga mingil põhjusel ei söö, siis ta ongi suhteliselt kiiresti loid ja "uimane". Näriliste energiavajadus on üsna suur (kiire hingamine, kiire pulss, intensiivne seedetegevus) ning selleks, et taimsest toidust oma kalorid kätte saada, tuleb seda enamvähem kogu aeg süüa. Merisead on ka koprofaagid (sarnaselt jänestele) kes ei suuda ühe korraga toitu ära seedida ja söövad nö heledad väljaheited uuesti sisse. Lõikehambad, nagu närilistel kombeks, kasvavad kogu aeg ning kui neid närimisega kulutada ei saa, kasvavad nad nii pikaks, et tagumised hambad kokku ei lähe ja seega toitu peenestada enam ei saa. Ka võivad purihambad kuluda nii ebaühtlaselt, et tekivad teravad servad, mis vigastavad suu limaskesta.
Kindlasti tuleks merisiga kiiresti arstile viia kontrollimaks seedetegevust, (kaua söömata olemine on merisigadele ohtlik) ega kuskil pole põletikuprotsessi ning lasta ühtlasi ka suuõõs üle kontrollida ( ilma abivahenditeta seal tõesti suurt midagi ei näe) ja osutada talle vajaminevat abi.