Loomaarst


Küsimus: Kas peaksin kutsikaga arsti juurde läbivaatusele minema, kuna ta kukkus aknalaualt põrandale?16.03.2015

Tere
4-kuune kutsikas, kellele hirmsasti meeldib akna peal õue vaatamas käia (tiibeti spanjel), kukkus aknalaualt alla kivipõrandale. See toimus hetkega, korraks selga pöörates (jah, muidugi, poleks tohtinud pöörata, aga kuna ta on kuid aknalaual istunud ja pole kunagi kukkunud, siis ..). Ei paista, et oleks viga saanud, jooksis ja mängis kohe edasi, kompasin ta käpad ka läbi, ei ole valus. Kas arvate, et võin loota, et "läks õnneks" ja midagi ei juhtunud, või peaks ikkagi arsti juurde läbivaatusele minema? Kutsikas muidu priske ja tugeva kondiga, luud ilmselt üsna tugevad. Või võivad sellisel kukkumisel (kuigi ta ehk pigem libises radiaatorit mööda alla, ei näinud täpselt) olla tagajärjed, mis ilmutavad end tulevikus?
Seoses sama kutsikaga veel üks küsimus. Kutsikas on kõhu alt valge, aga urineerimiskoht on muutunud selliseks roostevärvi pruunikas-roosakaks. Ei tule maha ka pestes. Millest see olla võiks, või kas see ongi normaalne? Kutsikale meeldib närida männikäbisid, kas ehk sellest? Toiduks on RC mini junior. Joogiks puhas vesi.
Ja kolmaski küsimus. Kutsikal silmad lausa ei "jookse", aga on siiski niisked, st silmade alused ka roostepruunikad, mis olla sekreedist. Mida teha, et silmade liigne niiskus/märjad silmaalused kaoksid? Või ehk jällegi, on see tõuomadus ja selle vastu justkui polegi midagi teha? Põletikku pole, silmad muidu korras, ta ei hõõru silmi, ei häiri teda miski, aga silmaalused märjad.

Tänan juba ette!

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere

Loodame, et oligi õnnelik õnnetus. Saan aru, et kui see kukkumine juhtus, siis kutsikas ei nutnud ega hädaldanud, samuti ei täheldanud te longet ega ka mingeid muid muutusi igapäevarutiinis? Igaks juhuks võiks arst kutsika üle vaadata (tõenäoliselt on teil mõne vaktsiinikorra jaoks aeg juba broneeritudki) ning ühtlasi kontrollida ka silmi ning häbemepiirkonda (kui kutsikas on emane muidugi). See probleem võib olla suure tõenäosusega olla seotud toitumisega (kõrge loomse valgu sisaldus ratsioonis).