Loomaarst


Küsimus: Kas see on hea või halb, kui kass oma vigastatud käppa lakub?19.03.2015

Tere,
Minu 4-aastane toakass on vigastanud oma esikäppa, lonkab ja maha käppa ei taha panna. Käisin arstil, leiti väike punnimoodi asi käpapatjade vahel ja diagnoosiks saigi, et ilmselt on midagi käppa torganud või kriimustanud ja nüüd on natuke pahaks läinud. Anti kaasa joodipudel, et tupsutagu ma haiget kohta mitu korda päevas. Aga kass lakub väga tihti ja põhjalikult oma käppa. Kui joodiga käppa tupsutan, siis üritan kassi tükk aega hoida süles nii, et ta ei saaks käppa puhtaks lakkuda. Paraku ei saa ma tema lakkumist kogu aeg jälgida ja peatada. Loomaarst ütles, et kui kass oma haava lakub, on ikka väga halb, sest kassi suu ei ole puhas.
Kas peaksin siiski muretsema kui kass oma haiget kohta ise lakub? Ja kas sellisest joodiga tupsutamisest on tolku, kui kass selle mõne aja pärast maha lakub.

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere

Kuna kass lonkab oma käppa ja ei taha ka sellele toetuda, on tal ilmselgelt valus ( mis on üks põletiku tunnuseid) ja ta vajaks kindlasti valu- ja põletikuvastaseid ravimeid. Kas tal on seal käpapadjandite vahel "punnitaoline asi" või haav? Haava peaks kindlasti puhastama ja selleks pole tingimata vaja joodilahust, vaid sobib ka mõni mittekipitav antiseptik. Samuti tuleb haava olemasolul looma puhul alati arvestada hammustuse võimalusega ja sellel puhul tuleks alati tõsiselt kaaluda antibiootikumide kasutamist. Niiöelda punnide ja moodustiste korral võib tegu olla abstsessidega aga välistada ei saa ka võõrkeha ( klaas, traat, rauatükk, pind, okas) olemasolu ning röntgenülesvõtte tegemine haigest käpast on diagnostilises plaanis mõistlik ( seda enam et loom ka lonkab ja käppa maha ei pane