Loomaarst


Küsimus: Kas 10-aastasel koeral tasub opereerida piimanäärme kasvajat või lasta tal sellega elada?23.03.2015

Koeral tekkis järsku suur kasvaja, kasvaja on küllalt suur, oleme lasknud teha ka röngeni, kopsus siirdeid pole aga midagi on hingetoru all. Üks arst ütles, et tuleb lõigata, teine jälle, et las elab koos sellega, elulootust andis veel pool aastat võibolla. Mida teha, kas tasub operatsioon teha? Kui on selline jäme, võib ju see varsti lõhkeda. Aidake meid palun. Opi aeg on ka meil veel kirjas, see peaks toimuma juba järgmine nädal.

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere

Kindlasti lõigata on minu esimene soovitus.
Kirjast ei selgu, kus see kasvaja asub ja kas on tehtud ka mingid täpsemad uuringud määramaks kasvaja tüüpi? See on hea selleks, et kõigepealt teada saada kas kasvaja on hea- või pahaloomuline, kasvu kiirus ja kuhu võib tõenäoliselt anda siirdeid, kuidas ja millise varuga lõigata, kas on vaja kontrollida ka lümfisõlmi ja vajadusel võtta ka nendest proovid, kas on tarvis peale kasvaja eemaldamist teostada ka keemiaravi ja palju muud olulist.
Samuti teeme oma kliinikus enne operatsiooni loomale täieliku kliinilise ülevaatuse koos vereproovidega, et hinnata narkoosiriske ja organismi üldist seisundit ( vastavalt proovidele saab valida erineva narkoosiviisi, mitte jätta lõikust ära)