Loomaarst


Küsimus: Mis võivad olla valged pehmed kerajad moodustised kassi väljaheites?23.03.2015

Tere,
veidi rohkem kui kuu aega tagasi märkasin, et kassi pärakust tulevad välja pehmed valged kerajad moodustised. Tihti võib neid leida põrandalt ja mööblilt, kus ta parajasti maganud on. Kass liigub vabalt toa ja õue vahet. Kuu alguses andsin ka usside vastu rohtu, kuid see ei muutnud midagi. Väljaheidet ei saa kontrollida, kuna teeb hädad aeda. Millega võiks olla tegu ja kuidas sellest lahti saada? Kas see võib olla ohtlik inimesele (kass magab tihti ka meie voodis).
Teine mure on, et kass lutsutab/närib riideid. Kõikidel, mis on unustatud talle kättesaadavasse kohta, on augud sees. Kas see on seotud pigem kassi emotsionaalse olekuga või viitab see haigusele/mingi aine puudusele?
Kass on emane, 9-kuune, väga energiline, sööb joob korralikult, kaalust ei taha juurde võtta.
Ette tänades

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere

Sellist asjade" lutsutamist" täheldatakse nendel kassidel, kes on ema juurest väga vara ära võetud. Arvatakse, et see on looma jaoks selline "rahustav rituaal" ,sest kui kassipoeg imeb emalt piima ja samal ajal masseerib esikäppadega piimanääret eritab emane kass spetsiaalset feromooni, millel on kasssipoja jaoks rahustav ja julgustav toime.
Mis puutub kassi poolt pärakust väljutatavaid valgeid pehmeid kerajaid moodustisi, siis pean tunnistama, et ei oska täpselt ütelda mis need võiksid olla.Kõige kindlam oleks panna nad gripkotti ja viia kliinikusse arstile näha