Loomaarst


Küsimus: Kas saksa lambakoeral kintsu peal olev munataoline moodustis võib olla kuidagi seotud pärakupaunadega?30.03.2015

9,5 aastasel saksa lambakoeral on kintsu peal munataoline moodustis. Moodustis on tagumise vasaku kintsu välisküljel ülaosas suhteliselt sabajuurika juures. Tekkinud ca 3-4 kuuga. Koer lakub ka pärakut ja oleme korra ka käinud kohaliku loomaarsti juures pärakupaunasid tühjendamas. Nad oli suurenenud, aga mitte väga hullusti. Sisu oli vedelikuline mitte puderjas. Küsin, kas see moodustis kintsu peal võib olla kuidagi seotud pärakupaunadega, nt pauna sisu on hakanud kogunema selliselt, et on munakujulise moodustise väljapoole tekitanud? Muna on suhteliselt kõva ja väiksema kanamuna suurune, liikuv nagu oleks mingi "koti sees". Koer sööb Specific Seenior koeratoitu ja ei ole korterikoer. Elame maal ja koer elab nii õues kui toas. Praegu me kuskil loomakliinikus veel käinud ei ole. Mis see võiks olla ja mis meid võiks ees oodata? Jään Teie vastuse ootele. Väga tänan vastamast.

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere

Raske on täpselt ütelda. See võib olla nii abstsess (reeglina kõva konsistentsiga, valulik ja nahaga seotud) kui ka kasvajaline moodustis (adenoom, adenosarkoom, fibroom jne jne) mis võib olla nii hea- kui ka pahaloomuline.
Kui on tegemist isase koeraga ja teadaolevalt on tal ka roojamisprobleeme ja eesnäärme suurenemine, siis sabajuure juures olev moodustis võib osutuda ka perineaalsongaks.
Nagu näete on variante palju ja kindlasti tuleks see moodustis kiiresti kliinikus ära diagnoosida.
Igasuguste uudismoodustiste puhul on ülioluline teha nii ruttu kui võimalik vajalike proovide abil kindlaks, millega on tegu. Saame teada kas kasvaja on hea-või pahaloomuline, kui agressiivse kasvuga see on, kas annab siirdeid ja kuhu, kas vajab keemiaravi ja palju muud olulist informatsiooni.
Alati on lihtsam kasvajaid eemaldada, kui nad on veel väikesed, ei ole haavandunud ega hakanud kudesid lagundades tekitama põletikulisi koldeid, andnud siirdeid, kasvanud nii suureks et eemaldamine osutub väga problemaatiliseks.
Kindlasti peate enne kliinikusse pöördumist uurima, kas nad võtavad moodustisest FNA proove ja teostavad või vahendavad selle tsütoloogilist uurimist. Lihtsalt katsumine ning ütlemine et "see võib olla see või see ning vaatame ja ootame " on ajast ja arust suhtumine, ei ole patsiendi suhtes aus ning on kaugel professionaalsest lähenemisest tõsisele probleemile.