Loomaarst


Küsimus: Kas kassil on stress, et lakub oma küljed karvadest puhtaks ja kipub välja?24.04.2015

Suur mure 11-aastase emase kassi pärast, kes on sügisel-talvel toakass, kuid kevadel-suvel saab õues toimetada. Kevade lähenedes muutub ta rahutuks, ronib mööda uksepolstrit üles ja avab ise ukse. Jalutab veidi trepikojas ja keldris ning siis tuleb koju tagasi. Vahel karjub seal koleda häälega.
Juba teist nädalat katkub ta endalt karvu - külgedel on paljad laigud. Varematel aastatel on ta lakkunud karvutuks oma kõhu ja jalad, sinna on tavaliselt mõne aja möödudes karv tagasi kasvanud. Praegune olukord on väga ehmatav. Tundub, et ta ka sööb oma karvatuustisid, olen suust nii mõnegi tuusti välja kiskunud.
Toitumist ma pole muutnud - sööb endiselt Urinary krõbinaid ja erinevaid kassikonserve, samuti toorest hakkliha ja kanaliha.

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere

Loomulikult võib see olla stressikäitumise üks avaldumisvorme.
Teie kirjast ei selgu kahjuks, kas kiisu on steriliseeritud või mitte ehk siis kas tegemist võib olla suguhormoonidest tingitud käitumisega.
Kuna ta sööb Urinary krõbinaid, siis järeldan sellest, et tal on olnud probleeme kas alumiste kuseteedega, põiega vms. Ma arvan, et seda karvade väljalakkumise/katkumise põhjust peaksite arutama-uurima koos oma raviarstiga, kes teab täpsemalt tema haigusi ja probleeme ning oskab ka täpsemaid seoseid luua (näiteks võib stressiga kassidel tekkida idiopaatiline tsüstiit, mille puhul samuti osad kassid lakuvad kõhualuse ja tagakäppade siseküljed karvadest puhtaks). Kas kevaditi on näiteks tema uriiniproovi uuritud? kaua ta on Urinary toitu söönud ja millise diagnoosiga?