Loomaarst


Küsimus: Kas 14-aastasel koeral tasub piimanäärme kasvajat opereerida või kurnab see teda veelgi?27.05.2015

Saime teada, et meie segaverelisel kaukaaslasel on halvaloomuline piimanäärme kasvaja. Koer on 14-aastane ja siiani olnud heas toonuses ja suhteliselt terve. Järsku paari nädalaga on aga jäänud loiuks ja sööb ka kehvasti, liigub aegleselt ja väsib kergemini. Kõhu alla on tekkinud tuntav muna, mis kiiresti kasvab. Kas tasub teda opereerida või lasta rahulikult lõpuni elada?
Arst arvas, et pärast operatsiooni elaks koer ehk veel 6 kuud-1 aasta. Kas see on aga elu või ainult pikendaksime ta piinasid.

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere

Kas kasvajatüüp on ka täpselt määratud? (proov tehtud) See on oluline selleks, et teada kui agressiivse kasvuga ta on, kuhu tõenäoliselt siirdeid võib anda ja kas keemiaravi on võimalik teha.
Küsimus ongi praegu pigem selles, et sellise kiiresti kasvava uudismoodustisega ei saa ta rahulikult lõpuni elada ja kui opereerimise kasuks otsust ei langetata, tuleb igal juhul olla valmis piinarikkaks hääbumiseks. Kasvajad kipuvad haavanduma ja tekivad nekrootilised põletikukolded, kuna loom on teie ütluste järgi juba praegu jäänud loiumaks ja väsib ruttu ei ole välistatud ka see, et kuna ta ei söö korralikult siis kõhetuvad lihased ja loom jääb lõpuks lamama
Operatsioon on kõige kindlam viis kasvajast vabanemiseks aga eaka koera puhul tuleks kindlasti teha ka kopsu-ja kõhuõõne röntgen, et välistada kasvajasiirded ning ka vereproov, et teada saada tema tervislik hetkeseis, mis on oluline narkoosimeetodi ja -vahendite valimisel.