Loomaarst


Küsimus: Kui kiirelt taastub kass käpa operatsioonist ja millal hüppama võib hakata?08.08.2015

Tere!
Kassil oli 3. augustil tagumise vasaku käpa operatsioon, kuna tal oli "põlve" luu katki. See oli jõudnud juba kokku kasvama hakata, siis venitati see paika, asetati traadid. Kass toibus operatsioonist hästi ning toetub käpale aina paremini. Lisaks tahab ta pidevalt toolile või voodile hüpata, aga hüppamist ei lubatud (kuid miks? kas see on kartusest õmblused lahti tõmmata või hoopis traadid paigalt nihutada? Küsin lihtsalt uudishimust, mitte selleks, et teda nüüd kohe hüppama lasta). Seega valvame teda pidevalt ja tõstame teda, kui näeme, et ta tahab kuhugi peale või alla. Täna 6. augustil märkasime aga küljel sinika laadseid verevalumeid vms külg on kohati sinine ühesõnaga. Kas see on ikka normaalne? Õmbluse kohalt midagi viga pole, põletikku minu kogenematu silm küll ei märka ja haav ise tundub täitsa normaalne ei mingit punetust ega midagi. Lihtsalat reie ümbrus on sinakas/lilla. Katsuda laseb ka seda reit normaalselt ja palavikku ei tundu olevat. Loom ise on elav. Anname talle ka kaasa saadud antibiootikume ja põletiku vastast ravimit.
Lisaks tekkis küsimus, et kas on väga hull kui niidid lasta eemaldada mitte 10ndal vaid nt 11 ndal päeval pärast oppi? Millal tohib kiisu hüppama hakata? Millal taastub karvastik ehk kui kiirelt kassidel karvad tagasi kasvavad? Kas niitide eemaldamiseks tuleb kassile jälle narkoos lasta teha? Elementaarsed küsimused, aga olin veterinaari juures segaduses ja veidi hirmul, et lihtsalt unustasin need asjad ära ja sinikate tekkimise kohta ei osanud üldse küsidagi.

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere

Kõige parem oleks kindlasti see, kui Te helistaksite kassi opereerinud arstile ja küsiksite julgesti oma küsimused ära. Tema teab täpselt mis seal oli ja mida ta tegi.
Aga kui rääkida operatsioonijärgsest hooldusest ning jälgimisest üldiselt, siis loomulikult ei ole hea, kui kass hakkab liiga vara hüppama. See võib põrutada vaevaga kohakuti paigaldatud luuotsad jälle paigast ära ning suur töö on vastu taevast. Õmblused naljalt hüppamisest lahti ei tohiks minna, sest pehmed koed on elastsed ning annavad liikumisel järele. Teine lugu on aga luudega. Verevalumeid esineb peale lõikusi naha all peaaegu alati, sest opi käigus eritunud veri hakkab lagunema/imenduma. Niitide võtmise otsustab niikuinii arst, kui ta haava üle vaatab (kas saab või lastakse veel mõnda aega olla) aga normaalseks ajaks haava paranemisel loetakse vähemalt 10 päeva. Reeglina õmbluste eemaldamiseks narkoosi ei tehta (välja arvatud siis, kui loom on nii agressiivne, et on ohuks nii endale kui teistele) küll aga võidakse eemaldada ortopeedilistel operatsioonidel kasutatud traadid-vardad-plaadid-kruvid ja muu säärane ning selle tarbeks tuleb küll kasutada sedatsiooni. Karv taastub tavaliselt täies pikkuses paari kuuga ja võib olla tumedamat värvi kui enne.