Loomaarst


Küsimus: Kuidas käituvad loomaarstid olukorras, kus kass on kartlik, ennast kätte ei anna ja ilmselt ründaks ka arsti?16.08.2015

Tere,
mul on kodus umbes aasta ja 10 kuu vanune kass, kellega oleks soov tema esimesele arsti visiidile minna (ülevaatus, kastreerimine). Kodus tunneb ta ennast lõpuks turvaliselt ja mõned korrad tuleb ilusti ise kaissu ja pai küsima ning teise kassiga on nagu sukk ja saabas nii, et puuri vast ta ikka saaks aga sealt edasi on suhteliselt tume maa. Kass ei ole "pahatahtlik" vaid lihtsalt kardab iga inimese äkilisemat liigutust (kui tuleb keegi võõras või teen ise läheneva liigutuse talle, veedab ta paar tundi voodi või diivani all). Arstile ta ennast kätte kindlasti ei anna ja kindlalt ründaks teda. Kartus on kassi sinna puuris viia, sest ei kujuta ette kuidas talle isegi tuimestust teha saaks. Kuidas käituvad loomaarstid sellises olukorras sellise loomaga?
Ette tänades!

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere

Eks käituvad ikka vastavalt olukorrale.
Eeskätt lähtume oma töös muidugi vastavalt sellele, kuidas loom käitub, milline on tema kehakeel ja eeldatavad kavatsused (rahulik,sõbralik, kardab, agressiivne). Häid emotsioone püüame igati tunnustada ja võimalusel isegi premeerida (pai, maius), negatiivseid aga kuidagi rahustada. Kui loom on silmnähtavalt hirmul või lausa agressiivne, siis ei hakka me kohe iga hinna eest igasuguseid protseduure tegema vaid püüame kõigepealt olukorda jälgida vesteldes samal ajal looma omanikuga. Looma omanikul on samuti väga suur roll selles, kuidas kliinikuskäik kõige valutumalt üle elada. Sageli ei hoia looma omanik oma lemmikut ajal, mil ta on vastuvõtulaual (õige väljendus selleks toiminguks oleks "hellalt kuid kindlalt") ning loom võib järsku tunda ennast hüljatuna ja kui arst peab samaaegselt looma fikseerima ning läbi vaatama,,siis kannatab läbivaatuse kvaliteet.
Kasside puhul, kes reeglina tahavad ise otsustada, kes neid puudutab ja millal, tuleb enne koos omanikuga pikalt vestelda ja analüüsida, et kliiniline ülevaatus oleks täpne kiire ja tõhus.
Kui on näha, et loom on jätkuvalt agressiivne (osad on kliinikus üllatavalt rahulikud) arutavad arst ja loomaomanik veel erinevaid konservatiivseid võimalusi ning kui protseduur on ikkagi vajalik, saab kasutada erinevaid kaitsevahendeid nagu süstepuur kassidele, suukorv koertele ja paljud nipid mis on igal arstil endal välja kujunenud. Raskemad on kindlasti need juhtumid, kui ka loomaomanik ise silmnähtavalt kardab oma looma.
Meelega kellelegi haiget ei tehta ning agresiivsusele agressiooniga ei vastata. Kuidagi on ikkagi saadud kõik vajalikud toimingud tehtud.
Kartlike kasside puhul võiks enne arstile tulekut kasutada kodus spetsiaalset õnnetunnet esile kutsuvat feromooni kassidele, seda enam, et teie kiisu kardab ka kodus olles erinevaid asju. Täpsem info sellest preparaadist ja tema kasutamisest küsige kliinikust.