Loomaarst


Küsimus: Miks on kassil suurenenud õlanukk?16.08.2015

Tere
Avastasin mõned päevad tagasi, et minu 11-aastasel toakassil on üks õlanukk tunduvalt suurem kui teine (lausa ca rusika suurune). Mingit traumat tal minu teada olnud ei ole. Küll olime terve juulikuu maakodus. Kass sööb normaalselt, nurrub, hüppab mööblile jne, st käitub tavapäraselt. Muretsen, sest arsti juurde minek on meil viimased korrad olnud millegipärast stressirohked - ta ei lase ennast võõrastel puudutada.
Ette tänades

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere

Tundub, et midagi on siiski juhtunud, sest rusikasuurune moodustis on ikkagi väga suur. Kas Teil on olnud võimalust seda katsuda? Kas esineb valulikkust, on see kõva või pehme? Kuumem?
Teie poolt mainitud "õlanukk" on osaliselt abaluu osaliselt õlavarreluu moodustades õlaliigese. Kuna kass liigub ja isegi hüppab on tõenäoline, et see on pigem pehmete kudedega seotud. Variantidena võivad kõne alla tulla abstsess, hematoom, ka lipoom, mis võis maal olles, kui kass sai rohkem liikuda, lihaste alt välja pääseda.
Igal juhul peaks seda lähemalt uurima. Ka see, et ta viimasel ajal ei lase ennast võõrastel puudutada, võib viidata mingile pikemat aega arenenud probleemile.