Loomaarst


Küsimus: Kas jänestele antakse ka ussirohtu?15.09.2015

Tere, sooviksin teada, kas ka jänestele võib anda ussirohte, et ennetada soolteparasiite?

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere

Profülaktiliselt ja suu kaudu, nagu kassidele-koertele, lemmikloomana peetavatele jänestele ussirohtu ei anta. Pigem toimub see küülikufarmides ja kasvandustes. Koerte ja kasside puhul on regulaarne ussirohu manustamine tähtis ka sellepärast, et õues liikudes, kas siis omapäi või paela otsas, levitavad nad oma väljaheidetega siseparasiitide mune ning seega võivad nakatada nii teisi loomi kui ka väikelapsi.
Jänestel esineb siseparasiitidest nii ümar- kui paelusse kui ka ainurakseid parasiite. Ümarussidel vaheperemehi pole ja nakatuvad jänesed põhiliselt saastunud söödaga. Paelusside puhul aga toimub nakatumine kas kasside, koerte või isegi rebaste vahendusel, kes siis omapäi või koos peremehega on külastanud kohti, kus jänesed söövad või kust nendele rohelist tuuakse.
Kui jänestel tekivad sooleparasiitidele viitavad kliinilised tunnused nagu pulstunud ja läiketa karv, karvakadu, seedehäired, loidus, roojamasside kleepumine päraku piirkonda, perineaalne dermatiit, siis tuleb kindlasti võtta loomaarstiga ühendust, kes ühe võimaliku ravina määrab ka parasiiditõrje preparaadi, mis vastab looma eale ja kehakaalule. Samuti võidakse teilt paluda jänese väljaheidete kogumist viie päeva jooksul. See on vajalik roojaproovi jaoks.