Loomaarst


Küsimus: Mitu korda päevas peaks koeraga õues käima?19.09.2015

Tere!
Tegemist on 10-kuuse tiibeti spanjeliga ja ta käib meil juba kuu aega õues ainult kaks korda päevas: hommikul vastavalt tõusmisele kas kell 6, 7 või 8, nädalavahetustel isegi 9 või 10 ja õhtul kell 19.
Enne seda käisime teatud perioodil kolm korda päevas. Ja kutsikana muidugi alailma, alguses iga tunni tagant, siis kahe jne.
Olen nüüd netist veidi uurinud ja enamasti väidetakse, et kaks korda on ikka liiga vähe ja koeral on halb ja tegelikult tahaks ta rohkem minna ja tervisele äärmiselt kahjulik jne. Kuidas siis tegelikult sellega on? Mina oma koera vaadates ei näe, et tal halb oleks ja ta isegi ei kiirusta kunagi õue, vaid veel sööb enne rahulikult ja mängib kassiga jne. Tuppa ei tee ta ammu enam.
Minu küsimus ongi see, et kui koerale endale tundub selline kaks korda pissil/kakal käimine sobivat, siis kas oleks põhjust teda hakata ikka veel kolmaski kord õue viima, seda enam, et see ei sobi igapäevaselt meie elukorraldusega ning ei näe koeral poolt ka selleks vajadust.
Palun kommenteerige. Aitäh!

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere

Ühelgi loomal pole tõenäoliselt mitte midagi lisaõueskäigu vastu. Eriti veel siis, kui ta saab teiega koos olla
Kindlasti loom harjub elurutiiniga ( muuhulgas ka oma õueskäikude aegadega) ja võtab sellest, mis talle pakutakse maksimumi.
10-12 tundi pissilkäimiste vahe võib tunduda tõesti pikk, aga kõige parem olukorra indikaator on ikkagi koer ise. Küllap ta teeks ka loigu, kui enam ei kannata. Otseselt tervise seisukohalt kuskil kirjas pole, milline peab olema intervall. Närvisüsteem annab märku, kui põis on täitunud ja esimesel võimalusel see tühjendatakse. Tegelikult tuleb märguanne juba siis, kui põis on alles 25% täitunud nii et kannatamisruumi veidi on.
Te võiksite proovida kolmanda jalutuskäiguga näiteks õhtuti nii hilja kui võimalik ( kas ta teeb kohe häda või pigem nuusib) ja nädalavahetustel
Kirjast ei selgu, kas koer on isane või emane, steriliseeritud/kastreeritud. Jooksuajal näiteks on urineerimiskäitumine hoopis teistsugune.
Pidage nõu oma loomaarstiga ning mure ja vajaduse korral saab kasvõi uriiniproovi uurida