Loomaarst


Küsimus: Kassi kaotus, kas oleks saanud päästa09.08.2011

Tere
Küsiks, mis teie arvate sellisest juhtumist.
Nimelt ühel õhtu jäi kass loiuks ja suust hakkas tilkuma tatti. Kui teda sülle võtsin, siis hakkas ta kõva häälega näuguma, suud matsutama ja tatti tilkus. Mis teie kahtlustaks sellisel kassil viga olevat?
Kass sai loomakliinikusse, kus vereproovid olid korras, tehti tilkravi ainult. Järgmisel päeval pandi loid kass võõrkeha kahtluse narkoosi. Kas selline käitumine on õige 7,5 aastase kassi puhul? Õhtuks avastasime ise, et kassil võib olla mürgistus sipelgamürgiga, millest siis kliiinikut teavitasime. Kass kahjuks suri järgmise päeva varahommikul. Kas oleks võimalust olnud kassi päästa? Kas narkoos võis saada kassile saatuslikuks, kuna ta ei suutnud enam võidelda? Kas narkoos nõrgestab organismi veelgi? Kas võib olla nii, et kass sõi mürki õhtul kell 6-7 ja nähud ilmusid järgmine päeval kella 13-ks. Kas vereproovis või röntgenis oleks olnud mingeid muutusi mürgistuse korral?
Kahjuks ei suudetud selgitada välja sedagi, kas oli ikka mürgistus. Kuna oli väga kallis pereliige, tahaks teada mingitki põhjust.

Ette tänades

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere

Minu kaastunne kalli pereliikme kaotuse puhul.
Suurenenud süljeeritus ja suuga "matsutamine" võib loomade puhul suure tõenäosusega tähendada, et suu limaskest on kokku puutunud mingi ärritava-söövitava ainega. Kui te viisite ta kohe kliinikusse ja kass pandi tilgutite alla ning tehti vereproovid, on see täiesti õige ja ainuvõimalik tegevus.
Kuna on kahtlustus mürgistuse suhtes ja Teil on ka kahtlusalune, ehk siis sipelgamürk olemas, siis soovitan võtta selle mürgi pakend kaasa ja minna Teie kassi ravinud kliinikusse. Toimeaine järgi saate koos vaadata ja otsida ning juurelda selle üle, millist kahju see aine võib organismis põhjustada ning kas see läheb kokku Teie kassil esinenud nähtudega. Teie kirjas on palju küsimusi, millele ma kahjuks ei saa adekvaatset vastust anda ilma lähteandmeid omamata. 7,5 aastase kassi puhul ei oleks tema narkoosi panemine olnud vastunäidustatud tema vanuse pärast, vaid ikkagi mingi tervisliku seisundi tõttu. Vereproovis ja röntgenis võib leida vihjeid mürgistusele, aga see sõltub, mis mürgiga on tegu ja millal mürgistus aset leidis.