Loomaarst


Küsimus: Kassi vesine silm09.08.2011

Tere.
Saime aastase kassi, energilise, hästi toidetud ja hooldatud ning läikiva karvkattega. Kiisul on vasak silm kogu aeg märg. Omanik olevat arsti käest küsinud, kui kiisut kastreerimas käis ja arst olevat öelnud, et see on normaalne, kuna kassil olevat "suured silmad?!". Meie vanal kassil on silmad palju suuremad, kuid märjad pole need kunagi olnud.
Saan aru, kui veel pärslastel ja mõnel üksikul tõul, aga meil on avaline kodukass.
Käisime kassiga ka arsti juures kõrvu kontrollimas ja küsisime üle, aga meie arst uuris sili ja ütles ka, et mingit põletikku seal pole.
Nüüd on silma all juba pruunikas nire. Arvasime, et kaklemise käigus on ehk vanem elanik küüntega haiget teinud ja puhastasime kummeliga. Süda ei anna rahu, kas tõesti peame silmaarsi poole pöörduma? Arvestades kehtivat hinnakirja, ei tahaks küll minna, kui sama vastusega tagasi tuleme.
Kas on võimalik, et terve silm niimoodi märg on või soovitate meile ikkagi silmaarsti?
Tänades,
T

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere

Pidev pisaratevool silmast võib tekkida kokkupuutel mingite söövitavate ärritavate ainetega, võõrkehadega, kuid sel juhul kaasnevad reeglina ka silma teiste osade kahjustused (sidekest, sarvkest) ja tabanduvad reeglina mõlemad silmad. Teie kiisu puhul võib pigem tegemist olla pisaranäärmes oleva pisarakanali ummistuse või ka puudumisega. Sagedamini on suletud alumine avaus ja seda probleemi saab lahendada läbi loputamisega või suisa kirurgiliselt. Pruunikaks värvib silmaalused seal sisalduv pigment. Tundub, et Teil tuleb ikkagi silmaarstile minna, sest loomaperearsti praktikas just pisarakanalite loputamist tihti harjutada ei saa ja ka sobivat kanüüli ei pruugi olla.