Loomaarst


Küsimus: Kas 1,4-aastane yorki võib südame laienemisest paraneda?08.12.2015

Tere!
Minu 1,4 a yorkshire terjer köhis 2-3 päeva, kui köha üle ei läinud, pöördusime 21. novembril loomaarsti poole. Tema mõõtis temperauuri, kuulas koera ja tegi röntgeni. Diagnoos: südame laienemine. Arst kirjutas mingeid tablette (nime kahjuks ei tea), mida igal õhtul koerale anda. Kümne päeva pärast kutsus uuesti kontrolli.
Olen väga mures ja tahaks teada, kui kaua on minu koerale elupäevi antud, kas see haigus on kaasa sündinud, kas koer peab nüüd elu lõpuni tablette võtma, mida peaksin veel teadma, et oma koera hoida (jooksmine, müramine jne).
Kas oleks äkki mõttekas veel teise arsti arvamust küsida?
Ja veel - kui septembris kaalus mu koer 2,200 kg, siis nüüd novembris 2,600 kg, on see normaalne? Või on kaalutõus seotud selle hirmsa diagnoosiga.
1. detsembril käisime uuesti arsti juures. Tabletid on mõjunud, koer ei köhi enam. Seekord oli teine arst, kes ütles, et noor koer võib sellest südamehaigusest (südame laienemine) ka välja kasvada. Ta kutsus meid uuesti detsembri lõpus, et teha siis uus röntgenipilt ja võrrelda seda pilti esialgsega.
Seekordne arstilkäik andis lootust, et olukord ei pruugigi nii hull olla, kui kartsin. Peale teise arsti arvamust tekkis uus küsimus – kas on siis lootust, et minu koer võib täiesti terveks saada?

Ette tänades

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere

Mul on väga raske seda haiguslugu adekvaatselt kommenteerida ilma
täieliku anamneesita ja koeraomanikku küsitlemata, ilma koera auskulteerimata, röntgenpilti nägemata. Igal juhul on südame laienemine selle klassikalises mõistes e. dilatatiivne kardiomüopaatia sellises vanuses koera puhul suhteliselt ebatavaline ja esineb pigem eakamatel koertel seoses südamelihase lõtvusega. Sellisel puhul hakkab südame vasemat vatsakest ja koda eraldav klapp nö läbi laskma ning eriti füüsilise pingutuse, mingi erutava emotsiooni aga ka une ajal ei ole süda enam võimeline piisavalt väikesest vereringest verd vastu võtma ning kopsudesse tekib venoosne pais. liigset vedelikku ja bronhidesse kogunevat lima hakkabki loom välja köhima.
Yorkshire terjeritel tekib aegajalt, kui nad kaalus juurde võtavad, probleeme hingetoruga e trahheaga - kaasneb samuti köha. Kuna yorkide rinnakorv on suhteliselt väike, tundub nende süda röntgenülesvõttel alati visuaalselt suurena. Ka see, kui koerale on ussirohi ammu andmata, võib väljenduda köhaga ( sooleparasiitide vahevormid rändavad läbi kopsude)
Soovitan diagnoosi kinnitamise ja südamerahu huvides pöörduda ka erialaspetsialisti poole. Kuna EMÜ kardioloog P. Mõtsküla on hetkel uusi teadmisi omandamas Londonis, jääb üle valida dr. Villemson-Kavak Viljandis. Soovitan soojalt