Loomaarst


Küsimus: Kas ongi nii, et steriliseeritud kassidest 1-2% jäävadki indlema ja kas tuleks teha kordusoperatsioon?10.12.2015

Tere. Peale esimest indlemist 2014 veebruaris steriliseeriti loomakliinikus meie emane kass 2014 märtsis. Esimest korda oli tal sterilisatsioonijärgne indlemine 2 kuud peale operatsiooni. Loomaarsti soovitusel andsime kassile Perlutex tabletti 3 päeva. Alguses indlemine kordus umbes 3-4 kuu tagant. Selle aasta augustist alates on periood pidevalt lühenenud ja novembrist alates indleb ta iga paari nädala tagant. Operatsiooni teinud arst kommenteeris nii, et steriliseeritud kassidest 1-2% jäävadki indlema. Mida peaksime tegema? Kas tuleks teha kordusoperatsioon? Kuidas mõjub kassile sage Perlutex tablettide andmine?
Ette tänades

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere

Sellises probleemis võib peituda nii möödalaskmisi kui ka müstikat.
Nimelt võib operatsiooni käigus jääda tükike munasarja eemaldamataning tulemuseks ongi jätkuv indlemine. Kuidas Teie kiisu opp kulges, teab teda opereerinud arst. Usun, et kui seal oleks olnud mingeid komplikatsioone, oleks ta teile kindlasti sellest rääkinud.
Müstika valdkonda kuulub aga see, et tõepoolest hakkab korrektselt steriliseeritud kassidest väike protsent ühel hetkel uuesti emassuguhormooni produtseerima. Päris täpselt veel ei teatagi, millised koed seda teevad ja miks, aga nii see on.
Kui Teie kass kuulub selle väikese protsendi hulka, siis ega head lahendust pole. Uuesti opereerida tasub ainult siis, kui on teada, et midagi võis jääda eemaldamata. Selline lõikus, kus lihtsalt avada kõhuõõs ja hakata otsima, oleks väga kurnav nii lõikajale kui kassile. Sage perlutexi andmine kassile pole ka kohe üldse hea.
Võibolla tasuks minna kogenud ultrahelispetsialisti juurde. Äkki leiab võimaliku lahenduse