Loomaarst


Küsimus: Kas eutanaasia on kassile valus?20.01.2016

Tere
Kas kassile võib anda Loxicomi (valuvaigisti) ja Clavaseptini (antibiootikum) koos? Või sobiks mõni muu antibiootikum paremini? Kass on 12-aastane, isane, kastreeritud, kaalub umbes 5 kg, mõlemad ravimid on arstide poolt talle määratud, kuigi erinevate arstide poolt ja erinevatel aegadel. Me pole neid ravimeid talle veel koos andnud. Clavaseptiniga on nüüd väike vahe olnud, kuigi ta vajab uut antibiootikumidekuuri, sest kõrv hakkab koheselt uuesti mädanema ja haisema, kui kuur läbi saab. Loxicomi hakkasin talle andma tänasest, sest tundub, et loom on suurtes valudes (kassil on kiiresti arenev vähk peapiirkonnas, siirded on ilmselt juba kõikjal).
Arvestades, et kass enam ei taha üldse süüa, siis kui hullusti need ravimid tema sisemusele mõjuvad (eriti maole)? Kas on midagi, mis neid mõjusid võiks leevendada?
PS! Kas eutanaasia võib olla loomale valus? Öeldakse küll, et loom uinutatakse eelnevalt (mõnes kohas ka mitte) ja ta ei tundvat siis midagi. Aga kas see ikka tõesti on nii, sest loom hakkavat väidetavalt surmasüsti saades jubedalt tõmblema? Nii palju õuduslugusi on liikvel, et enam ei tea, keda uskuda.

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere

Loomulikult võib.
Loxicomi, kui valu-ja põletikuvastast ravimit, oleks võinud talle anda, kui diagnoosi arvestada, tunduvalt varem.
kas clavaseptin sobib ja on parim antibiootikum, on mul raske ütelda, kui ma ei tea milline bakter on põletikutekitaja ( kas proov on kõrvast võetud ja määratud tekitaja ning antibiogramm tehtud) samuti millise kasvajaga on tegemist ( kõik kasvajad pole tingimata vähkkasvajad)
Clavaseptin on suhteliselt laia toimespektriga üldkasutatav preparaat, mis paljude põletikuprotsesside puhul aitab päris hästi. Kui mädane protsess taastub peale antibiootikumikuuri lõppu, siis tuleks kas ravimidoos üle vaadata või tõesti teostada bakterioloogiline uuring koos antibiogrammiga

Eutanaasia on tõepoolest "valus" teema aga seda emotsionaalses plaanis inimese jaoks aga ei tohiks olla mitte mingil juhul füüsiliselt looma jaoks.
Sügav sedatsioon eutaneeritavale loomale on elementaarne, väärikas ja humaanne ja vajalik just selleks, et loom ei tunneks valu, piina ja surmahirmu.
Soovitan selle protseduuri läbiviimiseks mitte otsida kõige odavamat hinda, sest kokkuhoid tuleb alati looma arvelt.
Selline arst, kes teostab looma eutanaasiat kiirustades, robustselt, ühe süstiga ja paneb looma jubedalt tõmblema, nagu te kirjeldasite, on ebaeetiline ja hoolimatu
Teil on alati õigus, kui Te muidugi kannatate, viibida kuni lõpuni oma sõbra juures ja veenduda, et ta ühtegi hetke ligselt ei kannata