Loomaarst


Küsimus: Kas on olemas mingit kodust kassile kaaliumi andmise moodust või on tõesti tilgutid ainuke võimalus?22.01.2016

Tere! Palun andke nõu. Meie armasal steriliseeritud Siiami preilil (2,5 aastane, alla 3kg ) on ilmselt depressioonist jälle kaaliumipuudus. Arvan seda seetõttu, et pool aastat tagasi olid täpselt samad sümptomid (ei mängi, ei roni kassipuust üles, ei taha hüpata, tagajalad jäigad, ei söö, joob ainult vett, ei taha lähedust, trepist üles-alla veel saab käia ja vetsus käib, ei mjäu, ei räägi juttu). Eelmisel korral oli tingitud see ilmselt suurest kolimisstressist. Käisime siis arstil, tehti vereanalüüs, millest ilmneski, et on kaaliumipuudus ning jäeti kaheks päevaks tilgutite alla, et kaaliumit vaikselt organismi tagasi viia, kuid mis oli kassile väga suureks stressiks. Sel korral aga pole mingit muudatust kodus olnud, seega ei tea, millest see tulla võis, aga kõik sümptomid on täpselt samad. Kas on olemas ka mingit kodust kaaliumi andmise moodust või on tõesti tilgutid ainuke võimalus? Kassi jaoks oli tilgutite all käimine väga suureks stressiks, polnud seal tal võimalik liivakastiski käia ja pidi pissima linale, peale seda ca 2 nädalat sirtsutas kodus, mida ta varem ega ka hiljem pole kunagi teinud. Tahaks teda võimalikult stressivabalt turgutada.

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere

Kaaliumi manustamine mistahes elusorganismile on väga kalkuleeritud ja täpne protseduur, sest vastasel juhul võib minna väga pahasti.
Kaaliumipuudus ehk hüpokaleemia tekib kassidel eeskätt kroonilise neerupuudulikkuse korral, toitumis/imendumishäirete korral, diabeetikutel, pikaaegse kõhulahtisuse ja/või oksendamise puhul. Stressitekkelisest hüpokaleemiast pole kuulnud enne.
Siiami kassidel võib olla ka mitmeid selliseid haigusi, mida teistel tõugudel pole ( hüpokaleemiline müopaatia)
Kindlasti tuleks uurida teie kassi pisut rohkem ( kliiniline veri, kilpnäärme uuringud, veresuhkur, vere biokeemia uuesti) et saada aimu, kas on jälle tegu madala kaaliumiga, kas on äkki organismis põletikuprotsess, kilpnäärme ületalitlus, toitained ei imendu korralikult ja palju muid variante