Loomaarst


Küsimus: Kas tiibeti spanjeli silmad võiksid operatsiooniga paremaks saada, sest silmalaud olevat keerdus ja ärritavad silmi?22.01.2016

Mul on väike mure oma 1-aastase tiibeti spanjeli (emane, steriliseeritud) silmade osas. Tal on tegelikult üsna algusest saadik olnud probleem nö märgade silmadega. Olen küll proovinud toidu vahetamist, aga kasu ei midagi. Nüüd käisin temaga silmaarsti juures, kes vaatas ta silmad üle ja ütles, et loomal on ebamugav ja halb nii olla ning tuleks teha operatsioon - koera silmalaud olla keerdus ja teatud karvad kasvavad selliselt, et satuvad silma ja ärritavad seda. Olen nüüd mures, sest silmaoperatsioon on päris raske, keeruline, ebamugav ja muidugi valus. Lisaks kahenädalase taastumisajaga. Arst ütles ka seda, et mingit täiesti olukorda parandavat tulemust justkui ka päris garanteerida ei saa, aga operatsioon peaks olukorra paremaks tegema ja silmad hakkaksid siis vähem (!) vett jooksma. Ma olen üsna nõutu ja tahaksin väga, et avaldaksite avaldaksite arvamust.
Tõsi on see, et silmaalused on tõesti praktiliselt kogu aeg märjad, vast ainult hommikul pealt tõusmist on kuivad.

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere

Kui Teie koeral on diagnoositud entroopium, ehk siis silmalaugude keerdumine sissepoole mille tagajärjel on ripsmed kogu aeg vastu silmamuna, on ainus võimalus talle leevendust pakkuda korrigeeriv lõikus. Operatsioon iseenesest ei tohi olla loomale valus, sest teostatakse üldnarkoosis. Valus on pigem pidev silma ärritus ripsmete poolt. Pikaajalise ärrituse korral hakkab ka kornea tuhmuma ning nägemiskvaliteet langeb tunduvalt.
Mõnikord ei piisa ühest lõikusest ning mõne aja pärast tuleb sooritada uus ( näiteks bassetid kellel on liikuvam nahk ja palju volte) aga kui ripsmed enam silma ei ärrita, ei tohiks ka silmad enam vesistada.