Loomaarst


Küsimus: Kas selline kasin kassi toitumine on probleemne?18.08.2011

Tere,
meie kodus elab 3-aastane kastreeritud kass. Mure on võibolla pigem psühholoogiline minul kui omanikul, aga kas on normaalne, et kass sööb vaid krõbinaid (Advance kastr. tubasele kassile ja teise nimi ei meenu, aga ka loomaapteegist ostetud kastreeritud kassile) ja joob vett.
Vahel harva sobib ka piim või koor (tean, et see ei anna kassile midagi kasulikku? vaid on lihtsalt maitsev) ja toores looma-linnu maks.
Praegu on ta suvel maiustanud ka õuest toodud rohuga (tarni lehed).
Minu küsimus - kas selline "kesine" toidulaud võib me loomakesele kahju teha? Rohu söömine viitab nagu millegi puudusele.
Kõht kinni ei ole olnud, loid ka mitte, kuigi karv on tal olnud juba titest peale veidi rasune ja köömane.

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere

Kõik on kõige paremas korras. Korralik kuivtoit ja joogiks vesi ning aegajalt midagi muud värsket toidukraami mis ei oleks soolane, maitsestatud, praetud vms. ei ole "kesine" vaid kassi tervise suhtes suhteliselt ideaalne toidulaud. Kass, erinevalt inimesest, eelistab toitumisel stabiilsust s.t. ei maksa talle "vaheldust pakkudes" kogu aeg uusi krõbuskaid ja muid pipstükke pakkuda, vaid ikkagi ainult siis, kui kass ise tüdimuse märke ilmutab. Rohtu, toataimi ja eelistatult orasheina söövad kassid mitte puudusest vaid lakkumise käigus allaneelatud karvadest vabanemiseks.
Kõõmasuse üks põhjus võib olla loomse valgu üleküllus ratsioonis. Kui kass saab krõbuskeid isu järgi ning lisaks ka piima, koort ja maksa korraga, ongi üleküllus.