Loomaarst


Küsimus: Buldog on nii haige ja ravist kurnatud19.08.2011

2010. aasta suvel oli koeral jala operatsioon, kuna kukkudes purustas tagumise jala kõõlused, mis asendati tehiskõõlustega. Peale seda sai antibiootikumiravi ja kõik tundus hästi. Kuu hiljem oli uriinis veri, tehti veel antibiootikumide kuure, ei aidanud. Tuli teha põie operatsioon. Ilmnes, et on neerukivid. Nüüd oleme terve aasta iga kuu saanud erinevaid antibiootikume vastavalt analüüside tulemustele mis rohud sobivad. Talvel oli raske silmahaigus, millest saime nelja kuuga ravides lahti. Nüüd on koeral üldpõletik aga enam ei ole rohtu mida ta taluks, hakkab kohe oksele. Käpad mädanevad (nagu lestad käppade vahel). Ravile enam ei allu, käpad paistes. Veel on seljalülide vahel luukasvaja. Soovitatakse veel teha neeruoperatsioon.
Kas sellel on enam mõtet? Narkoosi on buldogil raske taluda ja organism juba väga mürgitatud ja nõrk.
Kas oleks inetu mõelda süstile, mis talle rahu annaks? Ta on küll väga kallis, kuid tundub, et ta siiski piinleb, elab hetkel ainult valuvaigistite abil.

Lugupidamisega
K

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere

Kui ükski ravi enam ei toimi ning ravimid, selle asemel et aidata, tekitavad uusi probleeme, ei ole mingil juhul inetu mõelda süstile, mis talle ja ka Teile rahu annaks. Pole ju lihtne näha sõpra piinlemas. Tahaks ju nii aidata aga vahel lihtsalt ei saa.
Loomadel on see võimalus - mitte tarbetult kannatada - alati olemas ja selle otsuse teeb tema parim sõber, Teie.
Otsustage kui sõber, mitte kuidas teised arvavad.