Loomaarst


Küsimus: Mida võib kaasa tuua see, et koeral süda operatsioonil seiskus 7 minutiks?29.03.2016

1a 5k koeral jäi operatsioonil (toimus 18.03) narkoosi all süda seisma 7 minutiks, koera elustati. Mida selline asi võib koera edasist elu silmas pidades kaasa tuua? Peale operatsiooni oli koeral narkoosist väljumine keeruline, olla näinud hallutsinatsioone jne. Oli terve päev (11-19) kliinikus jälgimisel, koju sai õhtul kell 19. Toibumine on aega võtnud siiani, alguses oksendas, ei tahtnud süüa, pissis tuppa. Praeguseks on olukord normaliseerinud ja koer tundub endine, ainsana panen tähele, et koeral pea väriseb. Kaks päeva oli ta kraega, aga ei jäänud muud üle, kui krae (mis oleks pidanud olema peal 2 nädalat) eemaldada, kuna koer selle kraega ei söönud ega soostunud õues jalutama ja oli väga suures stressis (näis, et ta arvab, et teda karistatakse millegi eest - hakkas inimesi pelgama ja ronis peitu, hakkas lonkama jnejne).
Kokkuvõttes mul kaks küsimust: mida arvata sellest peavärinast ja mida võib 7 min südame seiskumine edaspidi kaasa tuua?
Tänan juba ette vastuse eest!

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere

Narkoosis ehk üldanesteesias operatsioon kätkeb endas alati teatavaid riske ja üks suurimaid ongi narkoosirisk. Südame seiskumine mõne anesteesiaravimi toimel on täiesti võimalik, ja tagajärjed sõltuvad narkoosiviisist. Kuna südame seiskumisel peatub ka vereringe siis sellega seoses eeskätt ka kudede varustamine hapnikuga. Kuna sellisel juhul jääb hapnikunälga ka aju, sõltub kõik ajast ja elustamisvõtetest. Inhalatsiooninarkoosi puhul on võimalik koos südamemassažiga looma kunstlikult hingatada ning koheselt ventileerida kopse hapnikuga samal ajal tuues looma kiiresti teadvusele. Et kontrollida teie koera reflekse ja võimalikke tekkinud kahjustusi soovitan pöörduda temaga neuroloogi vastuvõtule. Kindlasti on kõige õigem inimene selgitamaks Teile mis juhtus opi ajal ning milliseid tagajärgi see endaga tuua võib anesteesiat teinud loomaarst ( milliseid ravimeid millises doosis millises kombinatsioonis ja kuidas manustatud)