Loomaarst


Küsimus: Kas peaks arstile minema, kui küüliku üks kõrv on lontis ja nagu tundub ka soojem kui teine?03.05.2016

Tere!
Mul on kodus kaks isast küülikut. Saavad väga hästi läbi, lakuvad üksteist ja magavad alati koos. Öösel on nad mul puuris aga päeval hoian neid kodus lahtiselt. Täna said nad mul 2-kuuseks. Hakkavad vaikselt juba üksteist paaritama aga kaklema veel läinud ei ole. Eile õhtul, kui neid puuri hakkasin panema, siis ühel isasel jänesel oli üks kõrv lonti vajunud. Hommikul, kui välja lasin, oli kõik korras. Kuid mure on selles, et üks kõrv on lontis aga teine ilusti püsti. Jookseb ikka aktiivselt mööda tuba ja sööb ka ilusti, aga see kõrv, mis lontis on, see kõrv on kuidagi väga soe. Teine kõrv nagu ei ole nii soe. Kas peaksin kiiresti arsti juurde minema? Kas peaksin nad eraldi puuri panema? Kui vanalt steriliseeritakse isas küülikuid? Kui küülikute küüned liiga pikad on siis mis juhtuda võib?

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere

Kui üks kõrv on lontis ja katsudes tundub soe, võib see nii olla kas mõne trauma tagajärjel või ka kuulmekäigu põletiku tulemusena.
Igal juhul oleks mõistlik lasta arstil üle vaadata ( et välistada näiteks kõrva hematoom)
Eraldi puuri peaks küülikud panema siis, kui nad üksteisega läbi ei saa ja oht, et nad üksteist või iseennast vigastavad, on väga suur
Erinevalt metsajänesest, kes saavutab suguküpsuse kuskil aastavanuselt, on küülikud selleks valmis juba 4-6 kuuselt ja kuskil pooleaastasena saab isast küülikut ka juba kastreerida, sest kaks isast kipuvad siis rivaalitsema ning hakkavad kõiki kohti uriiniga märgistama.
Küülikud on kõvad kraapijad ning nende küüned on tugevad ja kasvavad kiiresti. Kui nad kuskil neid kulutada ei saa, on oht nii ennast kui kaaslast vigastada kui ka selles, et liiga pikad küüned mõjutavad looma liikumist ning käpaasendit