Loomaarst


Küsimus: Kuidas ravida koera silmapõletikku koduste vahenditega?20.05.2016

Tere!
Minu koeral on ilmselt silmapõletik, kui silm punane ja mäda tuleb silmast, teises silmas on õrnalt punane, kuid mäda ei tule. Kuidas ravida koera silmapõletikku koduste vahenditega? Mis juhtub siis, kui jätta silmapõletik ravimata? Koer ei söö ka krõbinaid, vahel nokib midagi, kuid see ju ka pole normaalne toidukogus talle. Põselt seest poolt avastasin tal kaks roosakat väikest laiku nagu oleks kuidagi hõõrund. Võib see segada tal söömist?
Päikest!

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere

Silmapõletikku ei tohiks jätta ravimata, sest see ( ja eriti veel mädane põletik) kahjustab silma kudesid ( ärritavad nii põletikuline nõre kui ka loomapoolne hõõrumine). Tagajärgedena võib välja tuua silma sarvkesta tuhmumist, pisaranäärme kanalite sulgumist ( kuiv silm), samuti võib põletik edasi levida nina-neelu kaudu.
Mädane nõre tuleb loputada kas spetsiaalse silmapuhastusvahendiga või füsioloogilise lahusega nii silmast kui silma ümbrusest 3-4 korda päevas. Sama palju tuleks silma manustada ka salvi või tilku, mille oskab arst määrata peale spetsiifilist silmakontrolli