Loomaarst


Küsimus: Mis võib teha kassile muret kui tal on erinevad käitusmismaneerid ja liigutuse, näha on et midagi on korrast ära?07.10.2016

Kass on hakanud kõrvasid raputama ja seda üha enam. Oleme käinud mitu korda ka loomaarstil, on võetud vatitikuga proove ja vaadatud, kas on lestasid (mikroskoobiga), kuid ei ole leitud. Kassil on kõrvade sees mustad täpikesed, kuid kõrvast leidis arst kõige rohkem sellist pruunikas-musta vaiku, vasemast kõrvast, teine puhas.
Milles võib olla asi?
Lisaks hakkab end järsku lakkuma nagu miski pureks teda? Kirburohi alles antud. Ja hoiab ka seda vasakut kõrva nagu lontis vahepeal ja vahepeal jookseb ringi nagu keegi ajaks teda taga või kuuleks nagu midagi/kedagi ja on hirmul?
Lisaks oleme paaril korral märganud, et kass lohistab tagumikku mööda vaipa. Arst vaatas ka selle üle läbi häda ja miskit sealt ka tuli ehk siis paunad täis, kuid peale seda 1 nädal, lohistas ta taas end mööda vaipa. Kas paunad ei saanud korralikult tühjaks?
Kuna meie loomaarst ütles, et tema ei oska enam midagi teha, siis oleme nõutud!
Mis võib kassi piinata?

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere

Kui kõrvalestad on välistatud ja ka teiste võimalike parasiitide tõrje on tehtud ning tulemust pole, peaks teie loomaarst suunama teid erialaarsti poole. Seda pruunikat kõrvanõret saab uurida ka tsütoloogiliselt ( kas on baktereid, seeni vms), kass võib olla ka ülitundlik millegi suhtes, vajalik oleks võtta kliiniline veri, samuti ei selgu kirjast, kas on tubane või käib ka õues ja kui siis kellega ta seal kokku puutub, kas viimasel ajal on vahetatud toitu või on tubases keskkonnas toimunud mingeid muutusi, kas raputamine algas äkki või süvenes pikkamööda
Kui ta ühte kõrva hoiab ja teine on puhas - kas kuulmekäiku on põhjalikult uuritud ja otoskoobiga vaadatud - võimalik võõrkeha?