Loomaarst


Küsimus: Mida teha, kui kahtlen, et kassil on veel midagi viga, sest veresuhkru näit ei lähe alla?01.11.2016

Tere!
Minu kassil avastati hiljuti diabeet. Ta on isane, kastreerimata, 12a. Süstin talle Lantust 2x ööpäevas, 3-4 TÜ. Kuid probleem on selles, et veresuhkur ei lähe tal normi, see on sama, mis ilma süstita. Näidud on tal päris kõrged: 25-33 ja üle selle, s.o 5-6 tundi pärast süsti. Mul endal hakkab juba mõistus otsa saama ja tunnen ennast halvemini kui kass. Joob palju ja pissil käib ta nii tihti, et liivakasti oleks vaja tonn liiva. Muidu on ta ka loid, st ei ole enam mänguhimuline ja kui veresuhkur väga laes, siis otsib näljase näoga sööki, kuid see on tal ees. Sööb spets. diabeedi krõbinaid RC. Kui varem kaalus kass 5 kg, siis nüüd kaalub vaevalt 4 kg ja alla selle. Alates Lantuse süstimisega on ta vahel ka oksendanud. Siit küsimus, mida ma peaksin edasi tegema ja mis on Teie arvamus antud loo kohta? Kas on viga minus ja ma ei oska süstida? Süstin naha alla, hoian nõela üle 10 s sees, kuid kui välja võtan, tuleb ikka mõni tilk välja. Aga midagi ju peaks ikka sisse ka ju minema. Või mu kassile ei mõju see insuliin lihtsalt?
Tavaliselt on mu kassil 2x aastas suur märgistamissoov. Sügiseti on see kõige hullem. Kuna ta on toakass, siis juhtub ikka seda toas ka. Sel sügisel ta seda ei tee, kuna jäi haigeks. Kas sellega ei või mingit seost olla?
Mul endal on tunne, et äkki on tal midagi veel viga, mis põhjustab veresuhkru tõusu. Vereanalüüsi järgi olevat maks ja neerud korras. Pankreatiit on küsimärgi all.

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere

Diabeet kassil on tõsine probleem ja veresuhkru normi saamine ja õige insuliinidoosi leidmine võtab nädalaid. Samas võib kõrge veresuhkru põhjustajaks olla ka mõni teine haigus ( pankreatiit, hüperadenokortitsism ja need tuleks kindlasti välistada või kinnitada enne insuliiniravi määramist ning kindlasti kontrollima ka glükoosisisaldust uriinis.
Kui veresuhkrut ei saa insuliinisüstidega kontrolli alla, võib viga olla preparaadis, vales doosis, insuliini säilitamistingimustes, preparaadi ettevalmistamises enne süstimist, süstlanõeltes, süstekohas jpm
Kui Te ei saa kassil veresuhkrut üldse normi, siis peaks kindlasti pöörduma ravi määranud arsti poole ja koos kiiresti uurima milles asi ja vajadusel muutma raviskeemi