Loomaarst


Küsimus: Mis võib kassil viga olla, kui raputab kõrvu, sügab/lakub end ja veab tagumikku mööda maad?14.11.2016

Tere!
Oleme kassiga käinud mitmeid kordi arstide juures, kuna kass hakkas kõrvu raputama väga tihti, lisaks lisandus enda pidev lakkumine/sügamine ja tagumiku vedamine mööda maad.
Arst vaatas üle ja mainis, et kassil tugev pärakupaunade põletik. Süstis 2 nädalat kestva antibiootikumi, lisaks veel valu vastu ja miskit veel. 2 nädala pärast läksime tagasi ja siis ei mainitud enam miskit. Selle 2 nädala jooksul ei läinud midagi väga paremaks. Kass ikka raputas kõrvu ja sügab end. Põletikurohtu enam ei antud. Tehti ainevahetust mõjutav süst ja lisaks täielik parasiitidevastane tõrje. Öeldi, et kuu aja pärast peaks parem hakkama.
Nüüd on sellest viimasest käigust ka 2 nädalat möödas ja kass ikka raputab kõrvu, sügab/lakub end ja veab tagumikku. Lisaks on hakanud rohkem jooma kui muidu ja pissil käib ka tihedamini. 1 päev oli ka kõht lahti. Tahab magada jahedas ja pidevalt justkui otsib midagi. Kapi tagant, voodi alt.
Anname uut toitu Specificut, segatuna Royaliga (endine toit). Ca ka 2 nädalat.
Ja ta ka vehib koguaeg sabaga.
Aga süüa tahab hirmsasti. Aint anna, aga kahjuks ei tohi anda.
Kass on 9 a ja kaalub ca üle 6 kg miskit.
Kastreeritud, isane.
Mida teha?

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere

Kui kass raputas tihti kõrvu, siis kas kõrvad puhastati ja uuriti tema kõrvanõret? Nii parasiitidele kui ka tsütoloogiliselt?
Kuna kass on hakanud rohkem jooma, urineerima ja ka kõik eelnevad sümptomid on alles, oleks paras aeg teha talle analüüsid nii verest kui ka uriinist, kui saab. Vereproovist saab vaadata, kas organismis on veel põletikuprotsess või on see sügelemine kuidagi immuunsüsteemiga seotud, samuti tuleks kontrollida veresuhkrut ja neerude tööd.