Loomaarst


Küsimus: mida teha, kui vana kass kräunub ja ei lase magada, millest see on tingitud?18.11.2016

Tere,
Mul on 20-aasta vanune kassipreili, keda on aastaid tagasi kastreeritud. Viimase aasta jooksul on tekkinud kassil aga imelik käitumine. Nimelt iga liikumise peale hakkab kräunuma ja kohe kõva häälega. Samuti öösel hakkab niisama kräunuma, jääb vait ja mõne aja pärast algab kräunumine uuesti kohe nii kõvasti, et öösel ärkan 10 korda selle peale üles. Kunagi varem ei ole kuulnud kassi nii moodi kräunumas. Olen proovinud ka teise tuppa panna ööseks, kuid ka see ei aita - kräunub täpselt sama palju ja hullult kui siis, kui minuga samas toas on. Millest see tingitud on ning mida teha, sest magamine on tõsiselt häiritud?

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere

20 aastaselt on kassil kindlasti kõik aistingud jäänud nõrgemaks (nägemine ja kuulmine) ning ta ei kontrolli enam täielikult oma hääle tugevust, samuti võib ta erinevate liikumiste peale ärevusse sattuda, sest ei saa enam täpselt aru kes liigub ja kas see talle ohtlik võib olla.
Kindlasti aga soovitan käia arstlikus kontrollis, et välistada või kinnitada mõnda terviseriket mis ravi või erihoolitsust vajaks