Loomaarst


Küsimus: Kuidas võtta kassilt pissiproovi?22.11.2016

Tere
Vahetasime ca 3 nädalat tagasi kassil krõbinaid. Specific. Peale seda on kass hakanud palju palju rohkem jooma ja seega ka pissil käima. Kas see võib olla tingitud krõbinatest? Mis probleemid võivad veel olla? Lisaks on suurenenud metsikult söögiisu. Kass on 6,7 kg, kastreeritud, 9 a.
Mida soovitate söögiks? Loomaarst soovitas võtta kassilt pissiproovi, aga kuidas ma seda kätte saaksin? Ta ei lähe ju tühja kasti pissile.

Tänan väga!

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere

Kui kuivtoit on korralikult "kuiv", siis peabki rohkem jooma, et saada organismi jaoks piisavas koguses vedelikku. Sageli on toakasside probleem just selles, et nad liiga vähe joovad, uriin on liiga kontsentreeritud ja selle baasil tekivad probleemid neerude ja/või põiega.
Uriiniproovi uurimine pole üldse paha mõte ja selle jaoks saab kliinikust osta spetsiaalse uriini kogumiseks mõeldud komplekti, mis sisaldab vedelikku mitteimavat liiva, pipetti ja puhast katsutit. Uriiniproov peab olema kliinikusse viimiseks võimalikult värske. Kui te kohe ei saa proovi viia, tuleks kuni paariks tunniks asetada see kindlasti külmkappi. Hea oleks võimalusel mõõta ka veresuhkrut ja määrata verest neerunäitajad. Õige söök selgub pärast proovide vastuseid