Loomaarst


Küsimus: Koeral nahahaigus, väidetavalt kärntõbi, aga ikka ei saa terveks26.09.2011

Tere!

Võtsin kevadel kuulutuse kaudu Ameerika kokkerspanjeli: 8-aastase ja ta oli ka ülekaaluline (kaalus 30 kg). Panin kohe dieedile ja kui ta oli alla võtnud juba 10 kg hakkas ennast sügama (see oli suvel). Tagumise käpaga kratsis esimese käpa alt lõhki ja sinna tekkisid haavad ja koorikud ja siis lõpuks tuli ka teisele poole. Käisin ka loomaarstil ja öeldi et kärntõbi, tegi süsti ja pani turjale rohtu ja andis kreemi ja šampooni millega pesta. Kreemitasin nädala ja ikka ei läinud üle ja kordasime ravi (süst ja turjale rohi) ja nüüd saanud juba 3 korda seda aga ikka ei ole paranenud. Kestnud ravitsemine üle 1 kuu juba. Karva ajasin lühikeseks, et parem kreemitada oleks. Käppade juurest on haavad ja koorikud peaaegu kadunud aga mõni päev tagasi tuli pea peale punane ja kõva koorik ja see on edasi levinud kuni poolde selga (mitte üks suur lärakas, vaid nahavoldikeste pealt). Ja käppasid lakub ka kogu aeg (haudunud ei ole ja karv ilusti lõigatud) ja sinna olen pannud kartulitärklist, et liigsest süljest hauduma ei läheks. Ei oska enam midagi teha selle nahaprobleemiga. Äkki oskate nõu anda. Magama ei tahaks ka panna, sest olen pool aastat päevast päeva kogu oma aja selle toreda kutsa jaoks pühendanud (tuues oli tal silmapõletik ja kõrvapõletik ja karv oli pulstunud). Tahaks nii väga, et see koer saaks lõpuks terveks, sest tema jaoks on see aeg olnud raske.

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere

Kahtlemata on tegemist väga tõsise patsiendiga. Kuna ameerika kokkerspanjel on kaalunud 30 kilo, mis on ligi kolm korda raskem kui ideaalkaal, oleks mõistlik koos oma loomaarstiga paika panna diagnostika- ja raviplaan, kuhu kuulub ka õige toitumine ja hooldus. Hea oleks, kui saaks uurida tema verd nii kliiniliselt kui ka biokeemiliselt ning ideaalis määrata ka kilpnäärme, neerupealiste hormoonide ning veresuhkru tase.
Seejärel peaks uurima ka nahka lähemalt, ehk siis laskma teha nahakaaped, pigistusproovi, tsütoloogia ja vajadusel ka seenekülvid ja bekterioloogilise uuringu koos antibiogrammiga. Seejärel hakkavad selguma tõenäolised haiguspõhjused ja meile hakkab selgemaks saama mida on vaja ravida ja millega. Tõenäoliselt ei ole siin ühte konkreetset haigust vaid palju erinevaid terviseprobleeme, mis on omavahel seotud ja nende visuaalseid tagajärgi.
Seega kompleksne ravi eeldab ka kompleksseid uuringuid, muidu muutub Teie koer katseloomaks, kelle peal proovida erinevate ravimite mõju.