Loomaarst


Küsimus: Koer sööb ikka karvu, nüüd ka lisaks lillelehti, kas see on mingi haigus?19.12.2011

Kirjutasin teile probleemist, et minu koer sööb viimasel ajal karvu enda küljest ja maast. Teie soovitusel kontsulteerisingi telefonitsi loomaarstiga, kes arvas, et see on ärevusest ja ei peaks muretsema, kuid siiski... Täna hakkas ta sööma lillelehti ja vaibanarmaid tirima. Tavaliselt juhtuvad tõesti sellised hood siis, kui meil on külalised või kui me kõik oleme kodus ning ta nõuab palju tähelepanud ja jookseb ringi. Eelmises kirjas olid mu puudu paljud andmed koera kohta. Koer on isane ja kastreeritud ning 9 aastat vana. Koer on väga energiline ja elujõuline nagu ikka oleks alles noor koerakutsikas, kuid tõesti on äreva iseloomuga. Koera ema oli taksi ja isa ilmselt mõni suurem koer, seega tõukoer ta ei ole. Koer kaalub kuni 15 kg ja peame teda korteris. Kolm korda päevas käime temaga õues. Vahel väga harva 2 korda päevas. 6-aastaselt käisime temaga loomakliinikus, kuna oksendas lõpuks verd ja tagajalgu alla ei võtnud ning lamas ainult. Seal võeti vereproov ja anti mingid rohud, kuid mingit haigust ei diagnoositud. Soovitati koera toita riisiga, kuhu on lisatud natuke hakkliha. Siiani toidangi teda makaronide, riisiga ja hakklihaga. Samuti ka koera kuivtoiduga, mis on lemmikloomapoest ostetud. Ma tänan teid väga vastamast.

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere

Ei ole välistatud, et tegemist võib olla ka mingi puudushaigusega, kuna koer on viimased kolm aastat söönud riisi-makarone-hakkliha. Võibolla aitaks, kui tõsta tema toiduratsioonis loomse valgu osakaalu s.t hakkliha asemel (mille rasvasisaldus on üsna suur) anda tailiha (loomaliha, loomasüdant) ning paha ei teeks ka üks kuuajane kuur asendamatuid rasvhappeid (nt. kalaõli).
Kuna Teie koer on juba kõrges keskeas ja on kunagi oksendamisega ka arsti juures käinud, siis oleks mõistlik teha ka röntgenpildid (kõhuõõnest vähemalt). Vahel viitab selline söödamatute asjade söömine näiteks püsivõõrkehale.
Võiksite selle karvade söömise ja äreva iseloomu seose esitada küsimusena ka koerte käitumisspetsialistile.
Parimat soovides
Ain Erkmaa