Loomaarst


Küsimus: Millest võib kassil olla tingitud korduv silmapõletik?30.12.2011

Probleem on keeruline ja väga murettekitav. Nimelt on 4-aastane isane kastreeritud kass, kes käib õues, kakleb tihti ja sööb hiiri. Lisaks on ta väga tige ja närviline kass olnud juba väiksest saati. Oktoobris tekkis silmapõletik (algas ühest silmast), silmad eritasid vett ja mäda, olid paistes. Infektsioon läks nädalaga üle süsteemseks, aevastas, oli haiglane. Käisime arsti juures ning esialgne antibiootikumi süst ei mõjunud, katsetuste tulemusena toimis Penicilliin. Silma panin oftan-akvakoli. Kolm nädalat oli terve ja siis hakkas silmadega otsast pihta. Hakkasin kohe uuesti silmatilku panema ja saime jagu kahe nädalaga, üldist haigestumist ei tekkinud.
Vahepeal nägin, et tal on ussid ja andsin kohe 3 korda 10-päevaste vahedega ussirohtu. Siis ta jõudis oma sabale haavandi tekitada, ilmselt kaklusest.
Nüüd on eelmisest silmaprobleemist möödunud 3 nädalat, kuid tundub, et üks silm on tänaseks taas paiste löönud. Mingit traumat ei ole ühelgi korral silmapiirkonnas olnud.
Peres on 5 kassi ja nendest veel üks põdes vahepeal sarnast silmapõletikku, kuid tema paranes paari nädalaga ise.
Kass on ravimisest stressis, ei usalda enam mind, jookseb ära, tuleb kallale, kui katsuda. Kasutan pistikus Feliwayd juba paar kuud, alguses pisut rahustas, nüüd ei saa enam aru, et aitaks.
Ilmselt ütlete, et ei ole midagi teha, vaja arstile pöörduda. See on nii jube stress nii minule kui kassile. Ning kass tuleb sel juhul narkoosi panna (erinevatel põhjustel juba neljas kord). Olen mõelnud kõigele - FIV, Herpes ja mida kõike veel. Kui tõenäoline üldse on, et see põhjus välja tuleb? Laboratoorsed võimalused on meil ilmselt üsnagi piiratud. Kas näiteks külvi silmast saab võtta? Kuidas üldse edasi toimetada, kui tal näiteks ongi mingi raske viirushaigus? Või ei pruugigi asi nii hull olla? Võibolla oskate mind veidi lohutada.

Ma väga väga tänan teid ja kõike ilusat!

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere
Teie kirjast selgub, et olete tubli ja teadlik kassipidaja, sest enamus vastuseid Teie probleemile selle kassiga sisalduvad Teie kirjas. Arstile pöördumine oleks kindlasti vajalik ja tuleks teha ära kõik võimalikud kiirtestid, kindlasti peaks saama võtta ka külvi jaoks materjali, sest olenevalt haigustekitajast võib loom siiski vajada üldravi ja ainult silmatilkadest ei piisa (paar-kolm päeva võiks olla mitte ravimit kasutatud). Kuna Teil on 5 kassi, siis kuidas on nende kõigi vaktsineerimised tehtud? Ja on ka võimalik, et selle kassi iseloom on tema saatus - kakleb tihti (selliste loomadega, kes erinevaid haigusi levitavad), püüab hiiri (puutub tihti kokku parasiitidega, kes tema immuunsüsteemi koormavad) jne ning kõik probleemid tulenevad tema elustiilist, mida muuta ilmselt enam ei õnnestu s.t. harjutada teda tubaseks kassiks.