Loomaarst


Küsimus: Kas kohe pärast ussirohu andmist võib kassi vaktsineerima tuua?10.02.2012

Tere,
Proovisin kassile anda ussirohtu nii, et purustasin pool tabletti, segasin veega, võtsin segu süstlasse ja andsin loomakesele. Natuke läks vist kurgust alla, siis hakkas vastu punnima ja ei tahtnud neelata, ajas suust vahtu.

Minu küsimus oleks, et kas ma peaks talle kohe uue pool tabletti andma, kuigi tal natuke rohtu läks organismi?
Kas kohe pärast teise poole ussirohu andmist võib kassi vaktsineerima tuua?
Lugupidamisega,
Kassiomanik

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere,
Ussirohtu peaks kassile ja ka koerale andma nii, et sellest ka maksimaalselt kasu oleks. Peaks teadma looma kaalu ning ka seda, mitmele kilole on ussirohutablett mõeldud. Natuke doseeritud ja enamuses suust mööda läinud rohi ei vabasta tõenäoliselt looma siseparasiitidest. "Vahutab" kass ussirohu andmise ajal tavaliselt siis, kui rohtu kohe alla ei neelata ning katmata tablett ärritab suu limaskesta. Teie kirjast kahjuks ei selgu, kui palju kaalub Teie kass ja millise tableti (ravimi nimetus) Te talle poolitasite.

Kui Te annate talle nüüd uue portsu ussirohtu, siis vaktsineerima saab minna mitte enne, kui 10 päeva pärast, nagu näeb ette vaktsiini juhend, sest immuniseerimise hetkeks peaks olema loom kliiniliselt terve ja tema organism siseparasiitidest vaba.
Kui tableti andmine kassile on raske, rohturaiskav ning pidevalt käsi kriimustav tegevus, saab ussirohtu muretseda ka pasta kujul või turjanahale manustatavana.