Loomaarst


Küsimus: Kassi sabajuurel karv õline, nahk iseenesest katki ei ole, kas peaksin toitu vahetama?14.02.2012

Tere!
Probleem kassi karvkattega. Tegemist on üle 10 a steriliseeritud kassiprouaga. Sööb hästi, joob ainult seisnud vett, wc käib, aegajalt on probleeme kõhukinnisusega. Viimane aasta (võib olla veidi liialdan) on tal olnud sabajuurel karv selline veidi nagu õline...nahk iseenesest ei ole katki, ei ole koorikuid, kuid karvas on valgeid ebemeid, mitte palju aga ikka on. Meenutab oma olemuselt inimeste kõõma, tunduvad elutud. Viimased paar nädalat on selline õline karv külje peal, palju suurem laik kui oli tagumikul. Igaks juhul vaatasin nahka ja seal ei leidnud midagi tavapäratut, nahk ilus roosa, ei koorikuid ega kärnasid aga karvades on sellist kõõma taolist asja. Ja nüüd minu küsimus - kas ma peaks pöörduma arsti juurde või peaks vahetama toitu? Pesema ma teda ei hakka. See on võimalik ainult narkoosis.

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere,
Tundub, et Teie kassil on kirjeldatud piirkonnas suurenenud rasueritus ning kõõma esinemine ja tõenäoliselt ka suurenenud "karvaajamine" viitavad sellele, et kassiproua toit ei vasta tema füsioloogilistele (steriliseeritud) ja ealistele (10 eluaastat on varajane seenioriiga) vajadustele.
Pesemine oleks sellise kasukaga olnud hea mõte, aga kui ei saa, siis ei saa. Küsige oma loomaarsti käest talle sobivam toit.