Loomaarst


Küsimus: Kuidas kassi õigesti toita?21.02.2012

Meil on isane kastreeritud briti lühikarvaline kass, kel on väga kohev kasukas. Kassi karv on pea aasta ringi lahti, furminaator on suureks abiks. Kiisul on võimalus iga päev õues viibida. Vale söötmine?
Palun selgitage, kuidas on õige kassi toita. Kas krõbuskid võivad olla vabalt saadavad? Kas peaks kassile 1 kord päevas liha (värsket) ja maitsestamata jogurtit andma?
Meie arst soovitab pea ainsa võimaliku variandina Royal Canini Veterinary sarja sööke, aga need on väga kallid.
Palun soovitage soodsamaid, kuid kiisule väga häid sööke.

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere

Kindlasti soovib teie arst Teile ja kiisule ainult parimat sellist toitu soovitades, sest kastreeritud ja enamuse päevast soojas toas magava hiirekuninga ainevahetuse eripära ning organismi vajadused on hoopis teistsugused kui näiteks laudakassil.
Kui kassil on krõbuskid vabalt saadaval ning ta saab juurde ka liha ning piimatooteid, saab ta suure tõenäosusega palju rohkem toitaineid (eeskätt valke aga ka rasvu ja süsivesikuid), kui ta oma igapäevaelus vajab - tuba on soe, jahti pidada pole vaja, elu eest põgeneda pole vaja. Kui kass käib ka väikse tiiru õues, arvab tema organism, et nüüd on vaja veel lisaenergiat kehatemperatuuri säilitamiseks ning võib juhtuda, et toidust saadav energia kulub lihtsalt pidevaks karvavahetuseks.
Hea toidu kallis pakihind on ka suhteline mõiste, kuna tippkvaliteetsest toidust omastab kass paremini toitaineid, ehk et siis toidukulu on väiksem; väljaheidete kogus ja hulk on väiksem - kulub vähem kassiliiva; tervis ja ainevahetus on korras - ravikulud väiksemad. Arvan, et Teie loomaarst oskab teile ka teisi korralikke toitusid soovitada ning toitu saab ju alati ka doseerida normi, mitte isu järgi. Kui liigne karvaajamine pole haiguslik, võib teatud juhtudel olla kasuks praegusele toidule asendamatute rasvhapete lisamine (nö oomegad).