Loomaarst


Küsimus: Vana koer lohistab tagajalgu ja lonkab, mida teha?28.02.2012

Tere,
Mul on suur hundikoer. Ei ole mingit erilist tõugu, pigem suur ja tugev (kõrvad ilusti kikkis, saba ilusti sorgus) aia koer. Eluaeg peetud lahtiselt, s.t. kunagi pole ketis olnud. Nüüd umbes 10 a. vana.
Mure selles, tagajalgadega probleem - lonkab ja lohistab järgi. Olen andnud vitamiine ja teinud ise ka kolmekomponentseid vitamiinisüste. Mõni päev on nagu natuke parem, aga üldiselt on olukord halvenev.
Suur ja tugev loom. Kas tõesti midagi ei aita? Kas tõesti tuleb varsti hakata mõtlema uinutamisele? Elan Jõhvis - siin ei ole ka neid loomaarste eriti, ei oska kusagilt enam küsida. Olen Teile väga tänulik kui oskate mingit rohtu soovitada.
Lugupidamisega,

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere,
Tundub, et tegemist on ortopeedilise ja/või neuroloogilise probleemiga.
Ilma röntgenuuringuta on muidugi raske öelda teile täpset diagnoosi aga kirjelduse järgi nimme-ristluu piirkonna osteoartriit, puusaliigeste düsplaasia ja palju muid variante ja vitamiinisüstid siin suure tõenäosusega ei aitagi. Koer vajab valu- ja põletikuvastaseid rohtusid, kindlasti tuleb kontrollida, et ei oleks liigset kehakaalu (anda eakate koerte või ka j/d tüüpi toitu) ning et ta ei libiseks kuskil, treppe vältida, külmal pinnal magamist vältida.
Konkreetsed ravimid saate ikkagi vastavalt looma kehakaalule loomakliinikust, kus tema haiguslugu on.
Vajadusel saate ka mulle helistada 7441322.