Loomaarst


Küsimus: Kiisu ei söö, varem hingeldas ja köhis, mida ette võtta?16.03.2012

Tere,
Mul on mure kassiga, kes ei söö enam üldse, joob ainult vett. Sellest on ta väga ära kõhnunud. Käisime veterinaari juures 5 päeva tagasi, kuid ta ei osanud öelda, milles asi on. Kass ise on juba eakas (14), aga kuu aega tagasi oli ta väga reibas ega ilmutanud mingeid väsimuse märke. Arst kraadis ja avastas tal palaviku ja andis antibiootikume ning toitumist ergutavat pastat, mida oleme talle hommikul ja õhtul andnud. Igemepõletikku ei avastatud. Kiisu limpsib veidikene vedelamaid toite (konservi vedelamaid osasid ja pasteeti), kuid muud mitte midagi. Kass ise on tubane, ei ole tõukass.
Varem tegi ta köhimiselaadseid häälitsusi, kuid me ei pidanud seda tõsiseks, kuna seda esines harva. Kas tegu võib olla mingi viirusega või võib see olla midagi tõsisemat? Mida peaks ette võtma? Kas oodata antibiootikumide mõjumist (tehti süst ja öeldi, et see mõjub 2 nädalat, pastat oleme andnud samuti sellest ajast saadik ent söögiisu pole taastunud) või saab ehk kuidagi veel looma aidata?
Ette tänades!

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere,
Kui kass ei söö enam korralikult, kõhnub kiiresti ja tundub väsinuna, võib see olla ka midagi tõsisemat, nii nagu te väljendasite. Mina soovitaksin lasta kiisust röntgenipildid teha, mis võivad osutuda väga informatiivseteks ja aidata edasiste raviprotseduuride ja menetluste suhtes otsuseid langetada.