Loomaarst


Küsimus: Kas pulstunud kassi võib pesta?20.03.2012

Tere,

Meil on isane pikakarvaline õuekass. Hiljuti märkasin, et ta on kohutavalt pulstunud - lausa suured klombid on karvade sees ja külgede pealt on laiguti karv päris maas. Ja pesta tahaks ta ka. Mida me peaks tegema? Kas pesemine aitaks? Kas üldse tohiks pesta, kui need klombid lahti ei tule, siis karv ju ei kuiva ka? Kas karv võib laiguti maha tulnud olla sellepärast, et ta on pulstunud või võib sellel ka mõni muu põhjus olla? Me elame metsas ja kass liigub vabalt ringi.

Lugupidamisega,

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere,
Pulstunud kassi võib ikka pesta. Iseasi, kas teda on mõtet pesta, sest pesemine tekkinud pulste ei eemalda. Need tuleks enne pesu lahti kammida või suisa ära lõigata. Nüüd on küsimus selles, kas teil on millegagi seda teha ja kas kass laseb. Osa suuremaid pulste võib ajapikku ka ise kasukast ära tulla ja siis jäävadki nö karvutud laigud järele. Kui karvavaba laik ei puneta hullusti, pole koorikuid, kärnasid, sügelust, veritsust, kasvab sinna peagi uus karv asemele.

Suure tõenäosusega on tegemist sellise kassiga, kelle aluskarv tuleks karvavahetuse ajal regulaarselt välja kammida, et vältida selle vanumist (vildiks muutumist).

Meie oma kliinikus pügame päris palju selliseid kasse soojade saabudes pulstidest lagedaks. Kliiniku eelis on see, et me saame kaubale ka nende kassidega, kes ennast muidu puutuda ei lase ja kammi nähes mõneks ajaks kadunuks jäävad.