Loomaarst


Küsimus: Kas kass võis saada hingelise trauma arstil käigust?15.05.2012

Läksime kassiga arstile, sest probleemiks oli sage oksendamine. Tundus, et kassi ennast see ei häirinud: sõi normaalselt (apteegi toit), mängis, jooksis, hüppas, ronis, meeldis kõike liikuvat taga ajada ja tal meeldis pererahvaga nö juttu ajada. Arsti juures pandi ta kotti, et vereanalüüsi võtta ja lisaks tuli teda kogu personaliga kinni hoida, tehti ka veel süste. Selles kotis olles, oli ta lõpuks nii vaevatud, et algul ei saanud korralikult hingatagi ja terve tee koju (30km) lõõtsutas ja ei olnud nõus oma kotis olema, vaid ainult süles. Alates sellest päevast on ta väga vaikne, ei püsi kaua ühel kohal, magab rohkem põrandal, ei huvitu millestki ega kellestki, ei mängi, liigub ainult aeglaselt, kõrgele hüppamisel otsib abistavaid esemeid. Käib tihti liivakastis pissil. See on kestnud 6 päeva. Ainult söömisega on kõik endine-sööb tihti, aga vähe.
Diagnoos oli: halvad maksa näidud, varem oli probleem pankreasega, nüüd olid need näidud enam-vähem normaalsed. Kirjutati tabletid ja vitamiini geelina. Rääkisin sellest kassi käitumisest ka arstile, ta arvas, et on vaja antibiotikume süstima hakata, sest üleelamine arstil käigust ei tohiks nii kaua kesta ja kutsus meid tagasi.
Mul on suur mure, kas kass, kes oli enne nii elurõõmus, võis tõesti peale arstil käiku nii haigeks ja loiuks jääda? Või on võimalik, et ta sai tõsise hingelise trauma? Oleme tõsiselt mures! Tegu on pärslasega ja on umbes 7-8 aastane (leitud kass), isane ja kastreeritud.
Oleme muidu oma arstiga väga rahul olnud, aga sellist olukorda pole varem esinenud ja ka arst oli kohati kõhklev selle olukorra suhtes, seepärast otsustasime abi otsida ja konsulteerida ka kellegi teisega.

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere,
Loomulikult on iga käik ja ettevõtmine, mis rikub kassi igapäevarutiini, tema jaoks stressiolukord. Saati siis veel arsti juures ja ka selline valus protseduur, nagu verevõtmine. Ka inimesed on väga närvis ja endast väljas, kui on arstile mineku päev.

Teie arst on kahtlemata väga tubli ja teil on kindlasti põhjust ka edaspidi temaga väga rahul olla. Olen kindel, et ta "põeb" samamoodi kui Teiegi selle pärast, et Teie kass ennast halvasti tunneb.
Diagnoosi suhtes ei oska ma midagi ilma lähteandmeid omamata ütelda, aga tõenäoline on see, et selline stressirohke sündmus võis Teie kassi haiguslikku seisundit süvendada ja mingeid sümptomeid selgemalt esile kutsuda. Sestap võiksite koos oma arstiga kaaluda seda, et edaspidine ravi põhjustaks loomale võimalikult vähe uusi üleelamisi. Kindlasti teate te, mis teda rohkem endast välja viib (süstid, tablettide manustamine).
Mõni uus mänguasi? Kui ta ei soovi väga liikuda, siis äkki oleks abi suukaudsest valuvaigistikuurist.